Sonja (6) ble sendt ut av Norge lørdag

Fredag ble det lagt fram en ny avtale om asylbarna. Lørdag ble seks år gamle Sonja Delaqa og hennes søsken sendt ut av landet. – Man burde stanse utsendelsen til nytt regelverk er på plass, sier KrFs Knut Arild Hareide.

Sonja ble sendt ut av landet

SENDT UT AV LANDET: Sonja Delaqa (6) og resten av familien ble sendt ut av landet lørdag. Det reagerer familiens talsperson kraftig på.

Foto: Anna Ramskov Laursen

Fredag kveld kom regjeringen, Kristelig Folkeparti og Venstre til enighet om en ny asylavtale, hvor de varsler en liberalisering i forhold til dagens regelverk.

Barnets fortid og tilknytning til Norge skal tillegges større vekt enn i dag ved avveiing mot innvandringsregulerende hensyn, heter det.

Dagen etter at dette ble kjent, ble to afghanske barnefamilier med tilhold i Sandnessjøen sendt ut av Norge. Seks år gamle Sonja Delaqa og hennes søsken er blant de som lørdag ble transportert til Kabul. De to familiene har bodd i Norge i henholdsvis 2,5 og 3,5 år.

At familiene ble sendt ut uten å få behandlet sakene sin etter de nye reglene, reagerer Mona Bentzen kraftig på. Hun har jobbet tett med de afghanske familiene, og forsøkte i helgen å få stanset utsendelsen fordi hun mener det ikke er trygt for familien å returnere til hjemlandet.

– Fredag kveld ble regjeringen enig om ny forskrift for lengeværende barn. I den forbindelse bad jeg politiet om midlertidig forføyning av to barnefamilier fra Afghanistan, slik at de kunne få vurdert saken på nytt etter de nye retningslinjene.

Hun viser til at familiene har barn som har vært i Norge i flere år.

– Spørsmålet er da hva som blir ansett som lengeværende nok etter denne nye avtalen.

– Burde stanset utsendelsen

Skei Grande og Hareide

Venstres Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide i KrF.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Om disse familiene har bodd i Norge lenge nok, kan heller ikke politikerne svare på foreløpig.

– Vi er glad for at det nå er kommet på plass en endring som vil bety mye for flere av de lengeværende, men hvor mange og hvor lenge de aktuelle har bodd i Norge kan ikke jeg svare på, sier Trine Skei Grande i Venstre.

KrFs Knut Arild Hareide skriver i en e-post til NRK søndag at de mener den nye forskriften er en «klar forbedring fra den rødgrønne regjeringens regelverk».

– I spørretimen onsdag tok KrF opp med Statsministeren at det var naturlig med en stans i utsendelsen av de lengeværende barna, til nytt regelverk er på plass.

– Det mener vi fortsatt fordi det naturlig nok vil ta noen dager frem til nytt regelverk iverksettes. Jeg forstår og er glad for det sterke engasjementet det er i disse sakene - fordi det handler om sårbare barn.

– Dypt rystet

Larsen

REAGERER: Anna Ramskov Laursen i «Foreningen av tolvte januar».

Foto: Privat

Begge familiene bodde i Alstahaug asylmottak i Sandnessjøen. Totalt er det snakk om fem barn.

Anna Ramskov Laursen er engasjert i «Foreningen av tolvte januar». Hun jobber blant annet for å fremme rettsikkerheten for flytkninger og asylsøkere, og kjente godt til de aktuelle familiene som ble sendt ut lørdag.

Hun reagerer kraftig på at Politiets Utlendingsenhet ikke utsatte utsendelsen.

– Jeg er dypt rystet, men ikke overrasket. De har holdt på med dette hele 2014, at de henter familier i helgene fordi da er kontorene stengt, for da er det ingen som kan behandle ting som kommer opp i løpet av utsendelsesprosessen.

– Men det som er ganske spesielt nå, er at de gjør det også denne helga, etter at det kom nye forskrifter på fredag. Spesielt i lys av det justisministeren tidligere har sagt, at lengeværende barn ikke skal bli prioritert for utsendelse. Her burde de ha ventet.

– Har tett kontakt

NRK har vært i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet for en kommentar i forbindelse med denne saken. Ministeren har imidlertid ikke vært tilgjengelig for intervju.

Jourhavende jurist Ida K. Johansen ved Politiets Utlendingsenhet (PU) opplyser til NRK søndag at de ikke kan uttale seg om enkeltsaker, men kan på generelt grunnlag si følgende:

– Det er riktig at UNE ikke er åpent i helgene. PU har tett kontakt med UNE i forbindelse med planlegging av alle uttransporter. Videre tar PU fortløpende vurderinger i helgen opp mot utreise. Dersom det kommer inn nye opplysninger vil PU vurdere om dette er noe som tilsier at uttransport avventes slik at UNE får mulighet til å vurdere dem i sin åpningstid.

– Alvorlig

Tilbake i Sandnessjøen vil det være flere tomme skolepulter mandag.

– Det er alvorlig at folk sendes ut bare fordi de blir arrestert på feil dag. Disse familiene har bodd her så lenge at de i alle fall hadde kunne få behandlet sine søknader på nytt i henhold til den nye forskriften om lengeværende barn, sier Ramskov Laursen.

Hun mener den nye avtalen kan styrke barnas rettigheter, i alle fall på papiret.

– Hvordan den nye forskriften vil slå ut i praksis i de enkelte sakene er foreløpig ganske åpent, avslutter hun.