NRK Meny
Normal

Sommerstenger fødestuen i Lofoten

Nordlandssykehuset vedtok i dag å sommerstenge fødestuen på Gravdal.

Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal

Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal.

Foto: Tommy Johansen

Forslaget kom fra administrerende direktør Paul Martin Strand. Også i februar ble dette diskutert, men man valgte den gang å sette saken på vent. Vedtaket kan sørge for økonomiske innsparelser på nærmere 700 000 kroner.

Strand understreket at forsvarligheten vil bli ivaretatt, og det planlegges også orienteringsmøter med fasteleger i kommunehelsetjenesten og de ansatte på føden.

– Det skal gis god informasjon til alle ansatte og innbyggere i god tid, sa Strand under dagens møte, som fortsatt pågår.

Mente stenging ikke ville være akseptabelt

Forrige gang saken ble debattert, mente daværende ordfører i Vestvågøy Jonny Finstad at en sommerstenging av sykehuset ikke ville være akseptabelt.

– Det er trist at direktøren vil akseptere en større risiko for kvinnene i Lofoten, sa han den gang.

Nåværende ordfører Remi Solberg (Ap) har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

– Forsvarlig

Vedtaket innebærer at kvinner i sommer må føde på sykehuset i enten Stokmarknes eller Bodø. Reisetiden kan i verste fall bli over tre timer for gravide ytterst i Lofoten, som ikke kan fly.

I risikoanalysen som Strand fikk i oppdrag å gjennomføre etter styremøtet 13. oktober, konkluderes det imidlertid med at «sannsynligheten for at det skal skje en akutt hendelse tilknyttet gravide, eller at det skal oppstå problemer i forhold til at lokal gynekolog ikke er tilgjengelig for katastrofekeisersnitt, er så lav at det er en risiko direktøren kan akseptere».

– Direktørens vurdering er derfor at den samlede utredningen viser at det er forsvarlig å gjennomføre planlagt sommerdrift ved fødestuen i Lofoten, heter det i oppsummeringen, som Avisa Nordland siterer.

Saken oppdateres.