NRK Meny
Normal

Sommerstenger fødestuen i Lofoten

Nordlandssykehuset vedtok i dag å sommerstenge fødestuen på Gravdal.

Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal

Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal.

Foto: Tommy Johansen

Forslaget kom fra administrerende direktør Paul Martin Strand. Også i februar ble dette diskutert, men man valgte den gang å sette saken på vent. Vedtaket kan sørge for økonomiske innsparelser på nærmere 700 000 kroner.

Strand understreket at forsvarligheten vil bli ivaretatt, og det planlegges også orienteringsmøter med fasteleger i kommunehelsetjenesten og de ansatte på føden.

– Det skal gis god informasjon til alle ansatte og innbyggere i god tid, sa Strand under dagens møte, som fortsatt pågår.

Mente stenging ikke ville være akseptabelt

Forrige gang saken ble debattert, mente daværende ordfører i Vestvågøy Jonny Finstad at en sommerstenging av sykehuset ikke ville være akseptabelt.

– Det er trist at direktøren vil akseptere en større risiko for kvinnene i Lofoten, sa han den gang.

Nåværende ordfører Remi Solberg (Ap) har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

– Forsvarlig

Vedtaket innebærer at kvinner i sommer må føde på sykehuset i enten Stokmarknes eller Bodø. Reisetiden kan i verste fall bli over tre timer for gravide ytterst i Lofoten, som ikke kan fly.

I risikoanalysen som Strand fikk i oppdrag å gjennomføre etter styremøtet 13. oktober, konkluderes det imidlertid med at «sannsynligheten for at det skal skje en akutt hendelse tilknyttet gravide, eller at det skal oppstå problemer i forhold til at lokal gynekolog ikke er tilgjengelig for katastrofekeisersnitt, er så lav at det er en risiko direktøren kan akseptere».

– Direktørens vurdering er derfor at den samlede utredningen viser at det er forsvarlig å gjennomføre planlagt sommerdrift ved fødestuen i Lofoten, heter det i oppsummeringen, som Avisa Nordland siterer.

Saken oppdateres.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.