NRK Meny
Normal

Gjetord om geitost

Den Sorte Gryte har blitt merkevaren på geitgården til Jorunn og Svein-Magne Husjord på Vågehamn i Lødingen Vestbygd.

Jorunn Husjord

Godsaker: Kaker og karamellpudding, ja til og med iskrem, lages på gården til Jorunn Husjord.

Foto: Billy jacobsen / NRK

Men de slipper å bruke sleiv i gryta med håndmakt, for Svein-Magne har funnet opp og installert ei elektrisk sleiv. Men gryta er 100 år gammel, og den fyres med ved.

HØR: Den vedfyrte gryta

-Vi bruker jerngryta og fyrer med ved for å få frem den unike smaken, og som det ikke er mulig å få frem i ei elektrisk oppvarmet stålgryte. Det er nesten som en liten anelse av båtsmak i osten vår, sier Jorunn, som lager flere typer av både hvit og brun geitost hjemme på gårdsysteriet.

Jorunn Husjord

Den sorte gryte: Den hundre år gamle vedfyrte jerngryta setter en egen smak, nærmest en liten bålsmak, forklarer ysterigründer og geitbonde Jorunn Husjord.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Alt går unna

Mesteparten av kvota de har på geitmelk går til meieriet, men de sjølproduserte produktene har slått såpass godt an, etter den spede begynnelsen i 2005, at de nå knapt nok klarer å dekke etterspørselen.

-Dette er jo et luksusproblem, men det kan jo være litt ille hvis det kommer folk til gårdsbutikken, og vi ikke har det de er ute etter, sier Jorunn.

Og folk kommer det, fra bygdene og byene omkring, men busslaster med turister.

Kaker og iskrem

Foruten oster fins det også en knippe andre delikatesser i det gårdsproduserte sortimentet fra egne geiter; både ostekaker, karamellpudding, ja endog iskrem – lagd av geitfløte, tilsatt eggeplomme og en liten dert kaffe.

Slo an

-Vi var veldig spente på om ungene kom til å like den. Det vil jo alltid være en god målestokk, men det gjorde de altså. Isen har slått an.

Også i matbutikker

I tillegg til salget fra gårsbutikken, selges varene fra Den Sorte Gryte i nærbutikkene i Vestbygda, samt i matbutikker i Lødingen og Sortland, mens Jorunn sjøl rett som det er selger direkte til folk fra egen stand i kjøpesentre i Harstad og Narvik.

-Det er veldig trivelig å møte kundene sine direkte på denne måten. Jeg stortrives med å selge kjøpesentrene, sier hun.