NRK Meny
Normal

Han har skapt supporterboom i Norge

Det har gått knapt fire dager siden Ole Gunnar Solskjær ble Cardiff-manager. Men allerede har antall norske supportere skutt i været.

Ole Gunnar Solskjær

At Ole Gunnar Solskjær er populær på De britiske øyer var tydelig før FA cupkampen mot Newcastle. Også blant Cardiff-supportere hjemme i Norge har ansettelse blitt tatt imot med jubel.

Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

Det ble umiddelbar suksess for Ole Gunnar Solskjær som Cardiff-manager. En sterk borteseier mot Newcastle i FA-cupen gjorde nordmannen til en populær mann i Sør-Wales.

Men også hjemme i Norge har ansettelsen av Solskjær gitt positive ringvirkninger.

Medlemsmassen i Cardiff Citys skandinaviske supporterklubb har nemlig skutt i været på få dager.

– Det har vært en voldsom pågang, sier Torstein Vik Sundsfjord som er økonomiansvarlig i Scandinavian Bluebirds til NRK.no.

– Noe sånt har vi aldri opplevd

Sundsfjord er tidligere leder var med å gjenåpne supporterklubben sammen med noen kompiser i Bodø i 2006. Siden den gang har antall medlemmer ligget stabilt rundt 30. Men det snudde for få dager siden.

– Nå har det kommet inn 45 nye innmeldinger. Noe sånt har vi aldri opplevd. Det var et lite oppsving da Robbie Fowler kom til klubben i 2007, men det er ingenting mot det som har skjedd etter at Solskjær ble ansatt, sier den 28 år gamle bodøværingen.

De nye medlemmene har forskjellige bakgrunn. Noen har aldri brydd seg om Cardiff før, mens andre har fulgt klubben i flere tiår allerede.

– De aller fleste sier de melder seg inn på grunn av Solskjær. Men mange er i 50-årene og har vært Cardiff-supportere lenge. De melder seg inn nå ettersom det plutselig har blitt så mye medieoppmerksomhet. De har googlet supporterklubben og funnet frem til oss.

(artikkelen fortsetter under)

Cardiff-supporter Torstein Vik Sundsfjord

Her Torstein Vik Sundsfjord utenfor Cardiff City Stadium i 2009. Siden Ole Gunnar Solskjær ble ansatt som manager ar interessen for klubben skutt i været.

Foto: Privat

– Han må berge plassen

Selv om Solskjær fikk en pangstart på manager-gjerningen i Premier League, vil ikke de norske supporterne legge lista for høyt.

– Det er fint å gå videre i FA-cupen, men det er Premier League som er viktig. Solskjærs oppgave blir å berge plassen. Han nyter stor respekt i England, så det er klart dette kan være veldig positivt for klubben på sikt, sier Vik Sundsfjord.

Han er spent på hvordan Solskjærs landsmenn og tidligere elever Magnus Wolff Eikrem og Mats Møller Dæhli vil klare seg i England.

De to er i Cardiff i dag for å gjennomgå den medisinske testen.

– De burde prestere, hvis ikke blir det fort misnøye fra pressen og de britiske spillerne som allerede er der. At han kjøper sine egne gir større fallhøyde.

Selv om solen skinner på Cardiff-supporterne, er det ikke lenge siden stemningen var en helt annen.

Bråk etter draktbytte

Da den styrtrike og eksentriske eieren Vincent Tan byttet draktfargene fra blått til rødt, ble det bråk.

Cardiff har vært kjent som The Bluebirds i flere generasjoner, men Tan mente fargen rødt passet bedre for det asiatiske markedet.

– En av medlemmene her ble så sinna at han meldte seg ut med en gang. Men uten Tan så forsvinner pengene og da rykker vi ned. Vi kan takke Tan for at vi er der vi er. Men vi bruker fortsatt blå drakter på kamper, og det er det fortsatt mange andre supportere som gjør, sier Vik Sundsfjord.

Solskjærs trenerdebut er ikke bare oppslag i norske aviser selvfølgelig. Vi skal til Newcastle for reaksjonene dagen derpå. Reporter: Patrick Sten Rowalands, foto: Johan Bull

Ole Gunnar Solskjær sprudlet og deltok selv på sin første trening som manager for Cardiff. I morgen venter debuten på bortebane i FA-cupen mot Newcastle. Bilder med tillatelse fra Scanpix. Reporter: Olav Traaen, redigerer: Jørgen Figenschou