Hopp til innhold

Solnedgangen vil være like eksotisk de neste dagene, men skyldes ikke lenger Sahara-sand

Sahara-sanden som har skapt Syden-solnedganger de siste kveldene har blåst bort. Men fortsatt er det disig luft over Nord-Norge. Her kan du lese hvorfor.

Sahara-sol over Lofoten

Et stort område med små sandkorn fra Sahara blåste inn over Norge torsdag. Dette ga nydelige solnedganger over hele landet. Her fra Lofoten.

Foto: Eirin Egghjem / Picasa

Denne uka ble sandkorn i Sahara virvlet opp av vindstrømmer som beveget seg nordover. Støvet har gått over Mellom-Europa og ut i Norskehavet.

Dette førte til en storm av bilder av fantastiske «sahara-lignende» solnedganger over store deler av landet.

Sjeldent fenomen i nord

Det som var ekstra spesielt var at sandstormene fra Sahara kom så langt nord som Nord-Norge. Det bekrefter vakthavende meteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt.

– Dette er jo relativt vanlig i området rundt Middelhavet. Tilfeldigheter gjorde at trykksystemene lå der de lå, og førte med seg sand helt fra Afrika til oss her i nord.

– Det var jo litt gøy at det ristet til i mediebildet, legger Borander til.

Lørdag ettermiddag har høytrykket som skapte det sjeldne værfenomenet forflyttet seg, og lufta vi nå har over oss kommer med luftstrømmer fra øst.

Lavtrykket som ligger over Sør-Norge stenger også for transporten av sand nordover fra Sahara og Sør-Europa.

Hvorfor er det fortsatt like disig?

Bolga, Helgelandskysten
Foto: Kenneth Hansen
En haug med bilder har kommet inn til NRK gjennom diverse plattformer. Her er noen av de fineste bildene fra effekten saharasanden fikk på solnedgangene i Norge.

Men fortsatt er lufta over Nord-Norge like disig som den var torsdag og fredag. Ifølge Meteorologisk Institutt skyldes det mest trolig forurensing fra flere ulike kilder.

Blant annet har det vært skogbranner i Russland og Sverige, som kan ha bidratt til å øke luftforurensingen over Norge.

Forurensingen gjør at vi fortsatt vil oppleve fine farger ved soloppgang og solnedgang også de neste dagene.

Støv fra skogbranner og tørke

– Vi ser at det har begynt å samle seg mye støv. Tørke og skogbranner fører med seg partikler. I tillegg er det et stabilt luftlag nede ved bakken. Det gir generelt mange partikler i lufta, ifølge Borander.

– Går man langs veiene nå er det nesten så man knasker grus. Støv kommer fra veiene, samtidig som det er mye pollen. Ekstra mye partikler i lufta gjør at sollyset blir spredt mer enn til vanlig.

Væromslag tirsdag

Solnedgang Svalbard

Også så langt nord som Svalbard kunne vi se ekstra fin solnedgang fredag.

Foto: Ine Therese Pedersen

Det tørr og varme været i Nord-Norge skal vare til tirsdag. Høytrykket ligger over Kolahalvøya.

– Endringene kommer på tirsdag. Da kommer lavtrykkene, som har med seg nedbør og lavere temperaturer. Da vil nedbøren ta med seg disse støvpartiklene ned til bakken, og lufta blir renere, sier Pernille Borander.

Varmerekorder i april

Det er ikke bare himmelen som har skapt sydenstemning i Norge den siste tiden. April har vært varm over hele landet. Bodø slo en nesten hundre år gammel varmerekord, og bare i april har vi så langt slått 20 varmerekorder i her i landet.