Hopp til innhold

Satser på solenergi i mørketidslandet

Johnny Kristensen er en av ytterst få som har skjønt det. Tross mørketid – solenergi er perfekt til å varme opp hus i nord, viser ny rapport.

Johnny Kristensen viser fram solfangeranlegg på taket

Johnny Kristensen har solfangere på taket. Det er han nesten aleine om i Nordland.

Ute i hagen sin i Bodø står Johnny Kristensen og ser opp mot taket sitt. Det er dekket av et solfangeranlegg.

– Vann pumpes opp på taket der det varmes opp. Slik får jeg varme i huset og varmt vann.

Solfanger

Solfangeranlegget varmer opp vannet til Kristensen.

Foto: Kari Skeie / NRK

Slik har Kristensen hatt det i over 15 år. Anlegget produserer omlag 5500 kwt i året. Investeringa tjente han inn på drøye sju år.

– Jeg er veldig godt fornøyd.

Flere bør gjøre som Kristensen, mener Bjarne Lindeløv ved Nordlandsforkning.
Sammen med professsor Tobias Bostrøm ved Universitetet i Tromsø har han på oppdrag fra Nordland fylkeskommune laget en rapport om solvarme i Nordland.
Konklusjonen er at denne energikilden er ideelt for folk på denne breddegraden.

– Fra midten av februar til utgangen av oktober har vi nok sollys i Nordland til å produsere tilstrekkelig nok og økonomisk sett billig nok solenergi, sier Bjarne Lindeløv.

Bjarne Lindeløv

Forsker Bjarne Lindeløv ved Nordlandsforskning har funnet ut at solkraft er ideelt i nord.

Foto: Kari Skeie

Han mener solvarmeanlegg er spesielt ideelt i nord.

– Nordlendinger har en lengre fyringssesong enn for eksempel folk i Oslo. Vi kan derfor utnytte solenergien over en lengre periode av året.


Konservativ byggebransje


I arbeidet med rapporten fant forskerne kun to privatpersoner i Nordland som benytter solvarme. Ingen offentlige bygg eller næringsbygg.
Lindeløv skylder på lite kunnskap og at det offentlilige ikke er noen pådriver. En annen viktig årsak er, ifølge forskerne, en konservativ byggebransje.

– Byggebransjen er konservativ i forhold til å ta i bruk ny teknologi innenfor energi. Den er stort sett opptatt av isolasjon, sier Lindeløv.

Avdelingssjef hos Caverion i Bodø, Remi A. Wågan, er ikke enig. Selskapet står for teknologiske løsninger til yrkesbygg og industri.

– Byggebransjen er ikke konservativ, men kanskje vi oppfattes som det. Det kommer nyvinninger hele tida og vi vet ikke alltid hva som viser seg å bli lønnsomt på sikt.

Remi A. Wågan

Remi A. Wågan, avdeligssjef i Caverion i Bodø, sier de i dag ikke vurderer solkraft i sine prosjekter.

Foto: Kari Skeie

Waagan mener solvarme ikke er en ideell løsning i dag.

– I dag er det ikke økonomisk forsvarlig å ta i bruk solvarme. Det koster for mye i forhold til den inntjeninga du har, men på sikt er dette en kjempegod idé.

Han tror at solvarme blir en del av energiløsningene i nord om 5-10 år.

Lønnsom solkraft


Johnny Kristensen var ikke i tvil om at sola skulle dekke en del av energiforbruket hans da han bygde huset sitt i 1998.
Arkitekten tegnet huset sitt sjøl og valgte løsninger som passet med solvarme.

På en en litt kjølig maidag er det ikke tvil om at det er futt i sola. Fra boden styres solvarmeanlegget. Temperaturen i solfangerne på taket viser 95 grader.

– Sola dekker 1/4 av energiforbruket mitt i året, men i perioder står sola for over halvparten.

I den mørkeste tida er det vanlig elektrisitet som varmer opp huset hans, sammen med en vedovn. Kristensen sparer rundt 5500 kroner i året. Han synes det er synd at ikke flere har gjort som han.

– Det koster mange penger å bygge et hus. Det å bruke litt eksta kan være tungt å svelge, men på sikt er dette økonomisk lønnsomt, sier Kristensen.