Hopp til innhold

Søker etter spritkoker til øy med 13 innbyggere

32 kilometer fra nærmeste fastland ligger en liten øy med bare 13 innbyggere. Der søker de nå etter en spritkoker som kan melde permanent flytting til øya.

Myken

På det meste bodde det 150 mennesker her, men i dag er det bare 13 fastboende igjen.

Foto: Odd Harald Selboskar

Langt fra land ligger Myken blant lave øyer og skjær på Helgelandskysten.

På det meste bodde det 150 mennesker her, men sentralisering og tragedier har rammet kystsamfunnet hardt. I 1981 forliste fiskebåten «Western», der syv personer omkom. Seks av disse bodde på Myken, noe som utløste en stor sorg det lille i fiskeværet.

Nå er det bare noen få fastboende igjen, men likevel har de både helårsåpen dagligvarehandel og daglig hurtigbåtforbindelse.

Selv om innbyggertallet har dalt kraftig de siste tretti årene, er det håp om at det snart kan stige. Øya har nemlig fått seg et eget whiskydestilleri, takket være noen værfaste seilere som oppdaget øya ved en tilfeldighet.

Værfast

– Vi var på seiltur langs kysten, da dårlig vær gjorde at vi måtte gå til land. Tilfeldigvis ble det på Myken. Der satt vi værfaste i fire dager, før været lettet. I løpet av den tida var vi blitt sjarmert, sier Roar Larsen, en av initiativtakerne bak Myken Destilleri.

Han hadde ingen tilhørighet til øya da han første gang kom i land, men etter den uforutsette omveien har han familien lett etter en grunn til å komme tilbake.

Den fant de sammen med ti andre venner da de etablerte det som er blitt til et av verdens nordligste whiskydestilleri på Myken. Nå søker de etter en destilleriarbeider på fulltid, eller «spritkokar», som de selv kaller det i annonsen.

– Håpet er at vi skal finne noen som ønsker å melde permanent flytting til øya.

– Er det ikke tungvint å skulle starte en bedrift på et sted som ligger langt til havs og der det nesten ikke bor mennesker?

– Jo, absolutt! Men enten så faller du helhjertet for dette stedet, eller så skjønner du det ikke. Vi gjorde det første.

Myken

En av naboøyene til Myken er Træna, som for mange er kjent for den årlige Trænafestivalen.

Foto: Laila Nygård

Lang prosess

Men å lage whisky er en lang prosess. Sjøvann fra Vestfjorden hentes opp på Myken, går gjennom et avsaltingsanlegg og brukes til å lage ølet som er grunnlaget for whiskyen. I tre år skal whiskyen ligge på eikefat, før den er klar.

– Nå har den snart ligget i to og et halvt år, så vi er snart i mål. I desember blir det fest på Myken, ler Larsen.

To av eierne har allerede meldt flytting til øya. Tanken er at destilleriet skal kunne skape arbeid til flere på sikt.

– Vi har allerede fått inn en del søknader. Her er det ikke nødvendig med erfaring med brygging og destillering. Det vi ser etter en person som kan tåle at det av og til blir litt stille og som går godt sammen med de andre innbyggerne på øya.

Foreløpig må Jan Hellstrøm, Helge Eriksen og Roar Larsen skåle i konkurrentenes whisky, men snart ka

Initiativtakerne Jan Hellstrøm, Helge Eriksen og Roar Larsen har kun fått smaksprøver fra whiskyen som er under produksjon.

Foto: Yngve Brox Guldbjørnsen
Myken