NRK Meny
Normal

Svensk snusgigant trygler fylkeskommune om å droppe snusforbud

– Snus har positiv effekt på folkehelsa, skriver snusgiganten Swedish Match i et brev til fylkespolitikerne i Nordland, som i dag vedtar snusforbud for 9000 elever og 3000 ansatte. – Usmakelig brev, mener KrF.

Snus, porsjonssnus

Snart kan dette bli forbudt i fylkeskommunen. Fylkespolitikerne i Nordland ta stilling til om de igjen skal prøve å innføre et tobakks- og snusforbud.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

– Skjønner ikke politikerne at folk snuser som en erstatning for røyken. Snus er årsaken til at mange slutter å røyke – eller lar være å begynne og røyke – fordi snus er et langt mindre skadelig alternativ, skriver den svenske snusprodusenten i brevet til Nordland fylkeskommune.

Kommunikasjonssjef Nils Erlimo ber politikere i Nordland fatte et vedtak som respekteres og gir mening.

Nils Erlimo, Kommunikasjonssjef Swedish Match Norge

– Snus er årsaken til at mange slutter å røyke, sier kommunikasjonssjef Nils Erlimo i Swedish Match.

Peter Eide Walseth

Peter Eide Walseth som er gruppeleder for KrF på fylkestinget synes brevet fra snusprodusenten er usmakelig.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Allan Ellingsen

Fylkespolitiker Allan Ellingsen (Frp) vil stemme mot snusforslaget.

Foto: FrP
– Det er store helsemessige forskjellene på snus og annen tobakk. Norske og internasjonale forskere fremholder at snus er et virkemiddel på veien frem mot et røykfritt samfunn. Derfor er det viktig at politikere som må gjøre et valg faktisk setter seg inn i hva dette handler om og vurderer hva som er riktig, sier Erlimo til NRK.no.

Endte med mageplask sist

På fylkestinget denne uka skal politikerne i Nordland for andre gang ta stilling til om de skal innføre et tobakks- og snusforbud. Første gang de prøvde seg ble vedtaket opphevet av kommunal- og regionaldepartementet som ulovlig.

Når forslaget lanseres på nytt slipper snusbrukerne litt billigere unna. Det nye forbudet innebærer ikke et totalforbud. Jobber du på kontor og ikke er i kontakt med folk, skal snus fortsatt være lov. Men er du lærer eller helsearbeider kan du ikke møte elevene eller pasientene med snusleppe.

– Lærere med snusleppe uheldig

Swedish Match skjønner at helsearbeidere og lærere med snusleppe ikke er en god ting.

– All sunn fornuft tilsier at lærere og de som jobber i helsetjenesten ikke skal møte elever og pasienter med snus under leppa. Samtidig mener vi at det er viktig å skille mellom snus og sigaretter. Blant forskerne verden rundt er det i dag enighet om at snus er mindre helsefarlig enn røyking, sier kommunikasjonssjef Nils Erlimo i Swedish Match.

KrF: – Usmakelig

Peter Eide Walseth som er gruppeleder for KrF på fylkestinget trodde ikke sine egne da han leste brevet fra Swedish Match.

– Jeg reagerer veldig sterkt på at en produsent som representerer en bransje som har tusenvis av liv og store helselidelser på samvittigheten våger å sende et så usmakelig brev til folkevalgte politikere, og kalle snus et nytelsesmiddel. Snus er ikke et nytelsesmiddel, men et avhengighetsskapende middel som er svært helseskadelig. Denne saken handler om er å rekruttere færre unge mennesker som snusbrukere, ikke flere, sier han til NRK.no.

Spesielt reagerer Walseth på at Swedish Match påberoper seg å presentere fakta.

– Dette er en industri fullstendig uten troverdighet som profitterer på andre mennesker lidelse. De burde holde seg for gode til å sende et slikt brev, mener han.

– Skal vi forby smør?

Fremskrittspartiet på fylkestinget mener det må være grenser for hva politikere skal legge seg opp i, og vil stemme mot forslaget.

– Hva blir det neste? Vi vet at fett er helseskadelig, skal vi forby smør? I dag vet alle at tobakk er helseskadelig. Da må det være opp til den enkelte å avgjøre om de skal snuse eller røyke, sier fylkestingsrepresentant Allan Ellingsen (Frp).

Han reagerer også på at forslaget ikke skal gjelde fylkespolitikerne selv.

– Dette er dobbeltmoral. Vi politikere skal altså få lov til å gjøre noe som våre ansatte ikke skal få lov til, sier Allan Ellingsen, som røper at det er heftige røykepauser på fylkestinget.

Dersom forslaget blir vedtatt sender Frp vedtaket til ny lovlighetskontroll – i håp om at det blir opphevet nok en gang.

Snusbruken har eksplodert

Anne Lise Ryel

– Vi er spesielt glad for at det nye snusforbudet gjelder ansatte som arbeider med barn og unge, mener Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Foto: Ann Kristin Engebakken

I fjor kuttet 40.000 nordmenn røyken, ifølge Helsedirektoratet. Samtidig gikk andelen av befolkningen som bruker snus daglig kraftig opp – spesielt blant de yngste. I aldersgruppa 16–24 år bruker 36 prosent av guttene og 22 prosent av jentene snus daglig eller av og til.

Det bekymrer Kreftforeningen, som også har skrevet brev til fylkespolitikerne i Nordland.

– Vi er spesielt glad for at det nye snusforbudet gjelder ansatte som arbeider med barn og unge. Dersom lærere og andre ansatte ved i skoler og barnehager avstår fra å snuse, gir det et sterkt signal. Fylkestinget i Nordland har nå muligheten til å bidra til å gi barn og unge en tobakksfri framtid, skriver Anne Lise Ryel og Randi Børresen i Kreftforeningen.

Floppet sist

Det er snart to år siden Nordland fylkeskommune vedtok et omstridt snusforbud som skulle gjøre det ulovlig for 9000 elever og over 3000 ansatte i Nordland å snuse i skole- og arbeidstida.

Forslaget møtte kraftig motbør og til slutt avgjorde kommunal- og regionaldepartementet at vedtaket brøt med loven.

Dersom det nye forslaget blir vedtatt blir det iverksatt fra 1. juli i 2014, og skal gjelde både fylkeskommunens elever og ansatte, i tillegg til alle eiendommene deres.

Nordland fylkeskommune har vedtatt Norges strengeste forbud mot bruk av tobakk for alle elever og ansatte i fylket. Forbudet skal gjelde i skole- og arbeidstid.

Se TV-saka fra forrige gang fylkespolitikerne forsøkte å innføre røyk- og snusforbudet.