Snødde det i dag? Da får du en dårlig sommer

Ifølge gammel overtro blir sommerværet bestemt i dag.

Nordre Raftsundet

Sola skinte over Raftsundet i Nordland i dag. I følge gammel overtro kan det bety en fin sommer.

Foto: Geir Svendsen

Flere steder i landet våknet folk til snø på bakken. I følge gammel overtro betyr det en dårlig sommer. For overtroen sier at dagen i dag bestemme været for sommeren.

Den gangen man brukte primstaven som kalender, ble 14. april regnet som første sommerdag. den første dagen i det nordlige sommerhalvåret på primstaven, kalenderen som ble brukt fra slutten av 1400-tallet og i flere hundre år framover. Flere steder i landet så folk etter spesielle værtegn som skulle si noe om sommerværet.

Oslos ordfører har fått nok

Snøværet man våknet til i Oslo i dag ville dermed ha skapt bekymring. Flere har fått nok av snøen, blant dem Oslos ordfører:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Bernt Lie har vært mangeårig værobservatør og værstatistiker og driver nettstedet verogvind.net. Han frykter ikke en dårlig sommer.

Bernt Lie

Værstatistiker Bernt Lie har ingen tro på at de gamle spådommene blir å slå til.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Disse spådommene var like pålitelige som å kaste terning. Det er altfor tidlig å si noe om hvordan sommeren blir utfra været i dag. Det som var spesielt var at disse værspådommene skulle gjelde for hele landet, og vårt landstrakte land kan det være store forskjeller fra sted til sted, sier Lie.

Mer snø i vente

Noen mente altså at dagens vær ville vare gjennom hele sommeren. I følge yr.no vil snøfallet i alle fall vare noen dager til.

Trine Navjord

Vår og vinter møttes i Hadsel i dag.

Foto: Trine Navjord

– Både onsdag og torsdag kan det fortsatt ligge et hvitt dekke mange steder, men det er ingen fare for en reprise av snøkaoset som rammet Sør- og Østlandet like før påsken, sier meteorolog Siri Wiberg Horjen ved Meteorologisk institutt til værnettstedet Yr.

Her er flere værtegn knyttet til dagen:

Slik været er 14. april blir det i syv uker (Gauldal i Trøndelag)
Frost denne dagen gir uår (Romsdal)
Snør det på sommerdagen, skal det snø ni ganger til denne våren, før sommeren virkelig kom. Været holder i sju uker (Nordland)
Fryser det natt til denne dagen, bli det frost om sommeren
Fryser det denne natten blir det 30 frostnetter til (Korgen i Nordland)
Så mye snø som det ligger på hustakene 14.april, skal det ligge på jordene 17.mai (Elverum)