Mistet lappen på stedet etter å ha blitt stanset med denne frontruta

Dårlig sikt i bilen kan få katastrofale utfall, advarer politiet. Likevel velger flere bilister å kjøre med liv og helse som innsats. Men hvor går grensen for førerkortbeslag og forelegg?

Frontrute med is

IKKE GODT NOK: Å satse på at varmluft i bilen tar siste del av skrape-jobben, kan koste deg førerkortet. Tirsdag mistet en Bodø-bilist lappen etter at han ble stanset av politiet med denne frontruta.

Foto: Nordland politidistrikt

Politiet følger godt med på hvor flinke folk er til å skrape bilvinduene sine nå.

I alt ble det skrevet ut ni bøter for dårlig skraping av is i Nordland tirsdag. Én av bilistene mistet i tillegg førerkortet.

– Dette ser politiet svært alvorlig på, melder operasjonssentralen tirsdag kveld.

For med vinteren følger også den forhatte isen og snøen på frontruta.

Bilister har dårlig tid, og noen tar sjansen på å legge ut på veien med minimal sikt.

– Det skyldes vel ofte at publikum «skulle bare». De tenker at det ikke er viktig, men den kjøreturen kan raskt bli katastrofal, forteller distriktsleder Geir Marthinsen i Utrykningspolitiet.

Han mener en god regel er å skrape og børste samme område som det som dekkes av vindusviskerne, å ta et par drag med isskrapa så du ser veien er ikke godt nok.

Å satse på at litt varmluft skal fikse jobben, er heller ikke å anbefale.

– Du får ikke med deg det som skjer rundt, og plutselig kan det være et barn i veikanten. Har man ikke godt nok utsyn, har man gjort et forferdelig dårlig valg, sier han.

Kontakter jurist for å avgjøre saken

Illustrasjonsfoto. Dårlig skrapa rute.

I dette tilfellet har politiet valgt å illustrere en rute der det vil utløse en reaksjon fra politiet, eksempelvis forenklet forelegg.

Foto: Politiet

En av dem som mistet lappen på stedet i Bodø tirsdag, hadde en for isete frontrute.

I slike tilfeller kontakter politpatruljen en jurist, som vurderer om bilisten skal gis bot eller miste førerkortet.

I dette tilfellet ble det altså inndragelse av førertkortet.

– I de mindre alvorlige sakene, vil man kunne skrive et forenklet forlegg. Dette vil da være en bot på 2.600 kroner, subsidiært tre dager fengsel, sier politiadvokat Susanne Cecilie Kobro.

Hun var juristen som ble kontaktet for å avgjøre om mannen i Bodø skulle bli fotgjenger i tiden fremover.

Geir Marthinsen

Geir Harald Marthinsen, UP-sjef i Nord-Norge, sier unnskyldningen blant bilister med dårlig sikt ofte er at de «skulle bare».

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– I de mer alvorlige tilfellene vil man vurdere førerkortbeslag og forelegg. Boten vil nok være noe høyere i disse tilfellene.

Kobro sier at det ikke bare er frontruten som må være fri for is, men også på sidevinduene. Hvor grensen går for forelegg og førerkortbeslag, er ikke alltid lett å si.

– Beslutningen blir først tatt av patruljen på stedet. Noen ganger vil de få mulighet til å skrape, mens andre ganger får man en annen reaksjon fra politiet.

– Dette er en skjønnsmessig vurdering som blir tatt på stedet, sier kommunikasjonsmedarbeider i Nordland politidistrikt, Mette Horsberg.

Ung mann innrømmet råkjøring – filmet seg selv i 270 km/t

Frontrute med is

Gjennom årenes løp har det vært mange eksempler på dårlige vurderinger av bilister som ikke skraper ruten sin godt nok. Dette kan få alvorlige følger.

Foto: Nordland politidistrikt
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold