NRK Meny
Normal

– Ett kvarter etter at bildet var tatt var skyen borte

– Jeg har aldri sett så mange merkelige skyer på himmelen som de siste dagene, sier Celina Oddøy fra Sleneset.

– Ett kvarter etter at bildet var tatt, hadde skyen løst seg opp. Det første som slo meg var at skyen liknet på en UFO. Men den var full av hull. Jeg har aldri sett noe liknende, forteller Celina Oddøy fra Sleneset i Lurøy til NRK.no.

Det var tirsdag kveld hun var ute på tur for å se på den fantastiske kveldshimmelen som Nordland har vært velsignet med den siste uka.

– Det har vært uvanlig fint de siste dagene, og jeg bestemte meg for å fotografere himmelen da denne skyen dukket opp, sier hun.

Denne uka har det strømmet på med bilder av merkelige skyer både fra sør og nord i fylket.

Vind i høyden

Smultringsky sett fra Løkta på Dønna.

Smultringsky sett fra Løkta på Dønna.

Foto: John-Erik S. Johansen

Ifølge meteorologikonsulent Odd Ivar Olsen ved Værvarslinga i Nord-Norge heter disse skyene altocumulus lenticularis, på norsk mandelsky eller linsesky.

Olsen forteller at skyene gjerne dannes med sterk vind i høyden, slik at de kan brukes som et værtegn som indikerer at man må regne med at det blåser en del i fjellet.

– Mandelskyene dannes ofte over eller på lesiden av fjell eller høydedrag når det blåser kraftig på tvers av fjellet, sier Olsen.

Spektakulært syn

Ufoskyer over Sørreisa

Dette bildet av en smultringsky ble tatt i Sørreisa i Troms.

Foto: Per Chr Haagensen

Når man ser på bildene kan det se ut som om det er et eller flere store svarte hull i midten av skyene. Det er bare illusjon som dannes fordi kantene er nærmere bakken og det er det sola treffer når den står så lavt.

Da blir det en veldig kontrast. I lav sol på kveldstid blir det ekstra fine formasjoner fordi man ser man strukturene i skylaget på en helt annen måte.

Turbulens

Ifølge Meteorologisk institutt meteorologileksikon settes luftstrømmen i en bølgebevegelse, og luftstrømmen som blir presset oppover av fjellbølgen blir avkjølt, og dermed fortetter fuktigheten seg til skydråper på bølgetoppene. Det ser ut som skyene ligger stille, samtidig som det blåser kraftig i den høyden skyene befinner seg i.

Skyene er et tegn på at det kan finnes fjellbølger. Siden fjellbølgene forårsaker mye turbulens er dette en fare for luftfarten, spesielt småflytrafikk.

Har du bilder av spennende himmelfenomener? Tips oss på nordland@nrk.no.