Hopp til innhold

Smuglere tatt med 317 kilo fiskefilet

Med hengeren full av torskefilet ble to belgiere stoppet i tollen på Bjørnfjell. Nå kan de vente seg bøter.

Andre Fjelldal, tollinspektør

Tollinspektør Andre Fjelldal med noe av den beslaglagde torskefileten.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

I ettermiddag stoppet tollerne på Bjørnfjell den belgiske bilen, med 317 kilo torskefilet av prima kvalitet. Fiskerne kom i følge Tollvesenet fra en fiskecamp i Vesterålen

– Et forsiktig anslag er at de har fanget cirka ett tonn torsk. Vi vet at at disse fiskecampene er godt utstyrt med fileteringsutstyr og at smuglerne ikke overlater noe til tilfeldighetene, sier kontorsjef Rolf Berget ved tollstasjonen.

Dagens beslag er et av de største fiskefiletbeslagene som er gjort på Bjørnfjell.

Rolf Berget

Kontorsjef Rolf Berget.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

For to år siden kom den foreløpige rekorden, da smulgere ble stoppet med 500 kilo fiskefilet.

Det er langt mer enn den tillatte kvoten på 15 kilo per fisketurist. Kvotene på hvor mye fisk turistene får lov å ta med seg ut av landet ble i 2006 skjerpet etter krav fra fiskerinæringen. De mente man hadde for lite kontroll på hvor hardt fisketuristene belastet viktige fiskearter. Men de senere årene har beslagene bare økt.

– Vi har grunn til å tro at dette er bare toppen av isfjellet. Det er overraskende at vi gjør et så stort beslag så tidlig på året. Vi har all grunn til å tro at det vil bli flere store beslag utover året, sier Berget.

Les også: – Turistene har aldri smuglet mer fisk

Saken er nå oversendt politiet, og smuglerne kan vente seg en solid bot. Til sammenligning ble rekordbeslaget for to år siden bøtelagt med 20.000 kroner. Fisken får de ikke med seg.

– Så snart saken er ferdig behandlet, går den til destruering, sier Rolf Berget.