Hopp til innhold

Massetester befolkningen etter smitteutbrudd: – Vi har ikke full oversikt

Så langt er 25 personer smittet i forbindelse med koronautbruddet i Kjøpsvik. Kommunen frykter at smittetallet kan stige ytterligere. Derfor gjennomfører de nå massetesting av befolkningen for å få kontroll på utbruddet.

Massetesting Kjøpsvik

RIGGER TIL: Det bor i underkant av 1.000 personer i Kjøpsvik. Stetindhallen i Kjøpsvik er omgjort til arena for massetesting i to dager.

Foto: Frida Brembo / NRK

– Vi ser ingen annen løsning. Vi har ikke full oversikt. Med så mange smittede og nærkontakter må vi iverksette tiltak, sier kommunalsjef i Narvik kommune Rolf M. Lossius.

17. mai-feiringen i tettstedet Kjøpsvik ble avlyst på grunn av et uoversiktlig smitteutbrudd.

Så langt har 25 av de rundt 900 innbyggerne testet positivt. Smitten har også spredt seg fra Kjøpsvik og ut i Narvik kommune.

Tirsdag og onsdag gjennomfører kommunen derfor massetesting av innbyggerne i Kjøpsvik.

– Vi åpner opp for at alle får mulighet til å teste seg. Vi har ikke timebestilling. Folk må bare møte opp, så har vi et godt og forsvarlig køsystem. Vi gjennomfører hurtigtester, slik at folk får et svar innen 20 minutter. I tillegg tar vi en såkalt PCR-test som blir sendt til mikrobiologen i Tromsø, sier Rolf M. Lossius.

Massetesting i Kjøpsvik, Narvik kommune.

GODT OPPMØTE: Innbyggerne i Kjøpsvik stilte opp da de ble oppfordret til å teste seg for covid-19.

Foto: Frida Brembo / NRK

Brukte nasjonaldagen til å svare innbyggerne

Fastlege Sophie Berg Riibe i Kjøpsvik brukte 17. mai på å besvare spørsmål fra innbyggerne på telefon.

– Vi opplever at befolkningen tar dette på alvor og med fatning. De er ikke mer bekymret for situasjonen enn det som er forventet, sier Riibe.

– Det viktige nå er at folk blir med på massetestingen. Det er et lite stykke Kjøpsvik-historie. Å få testet alle har alt å si for å komme tilbake til en vanlig hverdag.

fastlege Sophie Berg Riiber

FORHOLDSREGLER: Fastlege i Kjøpsvik, Sophie Berg Riibe, anbefaler folk å holde seg hjemme dersom de har en minste mistanke om smitte.

Foto: Frida Brembo / NRK

Malmskip med smitte

En av de 370 personene som testet seg tirsdag var Tom Espen Nilsen.

– Det er greit å få sjekket seg, sier han.

– Det er veldig spesielt at vi plutselig har fått så mye smitte på noen dager. Det viser hvor fort dette skjer og hvor forsiktig man bør være.

Hvordan vil du beskrive stemningen i Kjøpsvik?

– Det virker som at fol tar det med godt mot. oppmøtet i dag er bra. Så vi står han av.

Er du bekymret?

– Både og. Vi må først få resultatene fra disse dagene med testing, så får vi ta det derfra. Er dette utbruddet større enn vi først trodde, så får vi bare ta de forholdsregelen vi må.

Nilsen er imponert over hvordan Narvik kommune har håndtert koronasituasjonen. Utbruddet i kjøpsvik skjer samtidig som det ligger et malmskip til kai i Narvik. 18 av de 16 personene om bord har testet positivt for koronavirus. Fire personer er innlagt på sykehus, og én person er død.

Tom Espen Nilsen

TAR DET SERIØST: Tom Espen Nilsen er en av mange som testet seg i Kjøpsvik tirsdag. Han tror innbyggerne tar utbruddet på alvor.

Foto: Frida Brembo / NRK

Personen som døde var smittet med covid-19, men det er foreløpig ikke bekreftet om hvorvidt vedkommende døde av eller med smitten.

– Kommunen har gjort en god jobb med tiltak og smittesporing. Hver gang det har vært noe, har de slått det ned. Jeg har god tiltro til koronateamet i kommunen, sier Tom Espen Nilsen.