NRK Meny
Normal

Småkommuner truet

Helsereformen forutsetter store kommuner hvis den skal fungere mener professor. Bare to kommuner i Nordland er store nok.

Jørn Rattsø

TVANG: Kommunene må tvinges til sammenslåing, mener professor ved NTNU Jørn Rattsø.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Landets minste kommuner må slås sammen for at alle innbyggere skal få et godt nok helsetilbud med den nye helsereformen, sier professor i samfunnsøkonomi Jørn Rattsø ved NTNU. Han mener det trolig må tvang til. Stortingsrepresentant fra Sv, Geir- Ketil Hansen, avviser dette.

- Det er definitivt ikke noe krav. Kommunesammenslåing er noe som må komme frivillig.

Halvparten av landets 430 kommuner har under 5.000 innbyggere. Ifølge Rattsø bør det være minst 20.000 innbyggere for at en kommune skal være sterk nok til å gjennomføre reformen

Det er bare Bodø og Rana som har over 20. 000 innbyggere i Nordland.

- Frivillighet har ikke vært en vei til endring i kommunestrukturen, så her må Stortinget ta ansvar. En storstilt sammenslåing av de minste kommunene er nødvendig for å gjennomføre den nye helsereformen til regjeringen, sier Rattsø.

Legemangel

Geir-Ketil Hansen

FRIVILLIG: Det skal definitivt ikke være noen tvang, sier Hansen fra Sv.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Lars Nesje, leder i Troms Legeforening, frykter den nye helsereformen kan virke mot sin hensikt, og at det kan bli vanskeligere å få leger til små kommuner.

- Hvis det opprettes et stort antall legestillinger over hele landet, også i sentrale strøk, så kan vi risikere at effekten i utkanten blir nøyaktig det motsatte av det man ønsker. Nemlig at de legene som er reiser til sentrale strøk og at man får et større problem med å dekke opp stillingene i distriktene.

Les: Vil ikke jobbe i småkommuner

Hansen annerkjenner at reformen gir utfordringer i helsesektoren, særlig i forhold til en eventuell legemangel. Det er to år til reformen skal iverksettes og han mener det er god nok tid til å foreta de nødvendige endringer.

- Der må kommunene i samarbeid legge forholdene til rette.

Skreddersydde løsninger

Hansen tror på skreddersydde løsninger for de små kommunene i nord. Han viser til samarbeid som allerede eksisterer i forhold til spesialhelsetjenesten og tannhelsetjenesten.

- Det kommer til å bli en utfordring, men det handler om å brette opp ermene og gjøre en innsats. Nå skal nasjonale myndigheter følge opp på det området. Dessuten er vi flink på samarbeid i Nordland.

Hva mener du?