NRK Meny
Normal

Småfugl på overvintring

Hundrevis av trost i flokk, og røde småfugl på streif. Fuglelivet nordpå har ikke vært helt som vanlig denne vinteren.

Spennende: Harald Våge i Norsk Ornitologisk Forening avdeling Lofoten opplever spennende vinterdager

Spennende: Harald Våge i Norsk Ornitologisk Forening avdeling Lofoten opplever spennende vinterdager hjemme på Vestvågøya.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

-Det har vært store mengder gråtrost og rødvingetrost i Lofoten denne vinteren. I tillegg har det vært mye svarttrost. Men alt dette er for så vidt innenfor normalen, men det er uvanlig at ringtrosten overvintrer, sier Harald Våge i Norsk Ornitologiske Forening avdeling Lofoten, og viser til observasjoner av ringtrost i fjellsiden mellom Steine og Stamsund.

God tilgang på mat

Grankorsnebb

Fremmed: Grankorsnebb har blitt vanligere etter fremveksten av barskog, men det er mer sjeldent at den opptrer i store flokker i Lofoten midt på vinteren.

Foto: Solfrid Andreassen

-De som husker høsten, vet at det var vanvittig mye rognebær. Massevis er blitt liggende på bakken, og med lite sne ble resultatet god mattilgang, forklarer Våge, mens en flokk gråtrost flyver over oss i Mortsund på Vestvågøy.

-Det har vært flokker på hundrevis, sier Våge, som i vinter har fått flere spørsmål fra folk som har observert røde småfugl de aldri har sett før.

-Ja, det er noen arter som liker granskog, og etter hvert som Lofoten har fått mer gran, har det også kommet nye fuglearter. En av disse er grankorsnebb. Fra sommeren og utover høsten kom det flere og flere, og vi har sett store flokker. Hannen er rød og hunnen mer grønnaktig, og så har de kraftige nebb, og de kan begynne å hekke allerede nå, forklarer Våge.

HØR: HØR: Fuglenes vinterliv Reporter: Billy Jacobsen

Også bjørkefinken er registrert i Lofoten denne vinteren, noe som ikke er direkte sensasjonelt, ifølge Våge.

-Men når vi har sett ti-femten eksemplarer av arten sammen med grønnfinker, ja da er det svært uvanlig, sier Våge, som sammen med likesinnende nå går ”høyesesongen” i møte, med tanke på fuglenes komme.

-Men de første er jo kommet, sier han. Det er bare det at folk flest neppe tenker på måsene som trekkfugler.

Måser på trekk

- Krykkja er for eksempel allerede på plass i koloniene vest i Lofoten. Den overvintrer over hele Nord-Atlanteren, men alt fra slutten av januar kommer de aller første tilbake til hekkeplassene. Men også stormåsen; gråmåsen og svartbaken, er på trekk, selv om vi ser disse artene hele året, sier Våge.

-Stormåsen som er i Lofoten midt på vinteren, har sikkert kommet nordfra Sibir, mens de stormåsen som er i Lofoten om sommeren, de er nå vinterstid lengre sør – i Nordsjøområdet, sier han.

Måse til Afrika

-Og når vi snakker om lillebroren til svartbaken, sildemåsen, så flyr den faktisk helt til Afrika før vinteren setter inn.