Sliter med å rekruttere nye stemmere: – Det er et skjult yrke

De jobber i det skjulte, men sørger for at konsertopplevelsen blir så god som mulig. Nå er de få gjenværende pianostemmerne bekymret for fremtiden.

Pianostemmer 3

Kompetansen er det stadig færre som deler med Pettersen. I Nord-Norge finnes bare to profesjonelle pianostemmere.

Foto: Ron Kaspersen / NRK

– Dette er et gammelt, tysk flygel. Men det er holdt godt ved like.

Frank Pettersen arbeider med flygelet som ble produsert en gang mellom 1900 og 1910 i Stuttgart. Klangen er klar og fin. Han er en av stadig færre i et yrke som sliter med rekrutteringen. Pianostemmeren fra Saltdal er en av kun to profesjonelle utøvere i hele Nord-Norge.

Men det er ikke bare det tyske flygelet som begynner å dra på årene. Snart går Frank av med pensjon som pianostemmer.

Da blir behovet for nye pianostemmere bare enda mer prekært.

– Vi trenger mange, og spesielt i distriktene. Vi som holder på med dette har blitt så gamle at vi trenger noen til å ta over.

(Artikkelen fortsetter under)

Pianostemmer 2

Pianostemmer Frank Pettersen jobber i det skjulte for å gi deg en best mulig konsertopplevelse.

Foto: Ron Kaspersen / NRK

Et usynlig yrke

Pianostemmerne jobber gjerne bak kulissene. Mens pianistene får stående applaus etter en vellykket konsert bak et perfekt stemt piano, har pianostemmeren gjort jobben lenge før publikum har funnet veien til konsertsalen.

– Det er klart, det er et usynlig yrke. Derfor er det kanskje ikke så mange som tenker på det som en jobb heller. De ser oss jo aldri.

Frykter for tilveksten

Jan Gunnar Hoff

Pianist Jan Gunnar Hoff mener det blir vanskelig å erstatte kompetansen til pianostemmerne som snart skal pensjonere seg.

Foto: jangunnarhoff.no

For å klare å rekruttere nye stemmere, ble det startet en pianostemmerlinje ved Høgskolen i Oslo høsten 2017. Av totalt 55 søkere var det bare 5 som fikk plass.

– Hvis de skal overta etter oss som holder på nå, så er det jo altfor lite. Vi får ikke dekket opp for noen ting. Flesteparten av dem som går der nå havner jo i Oslo, sier Pettersen.

– Det er det som er problemet nå, vi får ingen ut til distriktene.

Dermed kan det de neste årene se mørkt ut om du vil ha virkelig god lyd i ditt gamle piano. Pianist Jan Gunnar Hoff er en av dem som er helt avhengige av Pettersens kompetanse. Jobben han gjør kan ikke erstattes av en app eller stemmeprogram.

– Det er jo et håndverk, du er jo som en musiker. Den kompetansen de har, blir ikke lett å erstatte, sier Hoff.