NRK Meny
Normal

Fødende mener flere vikarer er utrygt

Fødeavdelinga i Narvik har store bemanningsproblemer. Sykehuset har kun én fast gynekolog og må bruke åtte forskjellige vikarer i løpet av 10 sommeruker, noe de fødende mener er utrygt.

Video Sliter med å få tak i gynekologer

VIDEO: Elin Eilertsen fra Narvik har to viltre gutter og skal snart føde tredjemann. Men hun føler seg utrygg fordi fødeavdelinga bruker åtte gynekologvikarer når hun skal føde i sommer.

Sommerferien står for tur og da må bemanningskabalen gå opp. Men i Narvik har de store problemer med å få leger til fødeavdelingen ved sykehuset.

– Det er et mareritt. Jeg føler meg utrykk på hvem jeg treffer på og om den personen klarer å skape trygghet for meg, sier Elin Eilertsen fra Narvik.

Hun har to viltre gutter og skal snart føde tredjemann. Men nå føler hun seg utrygg fordi fødeavdelinga bruker åtte gynekologvikarer når hun skal føde i sommer.

– Det er et stort ansvar og mye arbeidspress for gynekologer, sier Eilertsen.

Påpekt under tilsynsbesøk

Caroline Olsborg

Caroline Olsborg

Foto: NRK

Fylkeslege i Troms, Caroline Olsborg er kritisk til driften ved fødeavdelinga i Narvik og ønsker svar på vikarbruken etter et tilsyn i fjor høst.

– Vi er bekymret for at det kan oppstå svikt når det blir hyppige skifter i legebemanningen. Det gjelder for eksempel å følge opp pasienter, hvor man kanskje starter en utredning og så forlater man før utredningen er klar, sier Olsborg.

Direktøren for Universitetssykehuset svarer i et brev at de har store bemanningsproblemer. Med én fast gynekolog i dag, må åtte vikarer på plass i sommer og enkelte jobber i kun én uke.

– Det kreves veldig gode systemer blant de fast ansatte, for å sikre at man ikke glipper på ting og oppfølging av pasienter.

Viser tilsynet at man klarer den oppgaven?

– Vi er bekymret for at det er vanskelig for avdelingen å klare å følge opp det skikkelig, sier Olsborg.

Har samme problem i Harstad

Sykehuset i Harstad opplever akkurat samme problem som i Narvik. Direktør Tor Ingebrigtsen mener det vil være vanskelig å opprettholde to fullverdige fødetilbud i Narvik og Harstad.

Tilbudet ved de to sykehusene sikres nå fordi gynekologer i Tromsø jobber i Narvik og Harstad på fritida.

Sliter med å få tak i gynekologer

Tor Ingebrigtsen og Jorhill Andreassen

Tor Ingebrigtsen og Jorhill Andreassen

Foto: Jan Fredrik Frantzen

UNN-direktør Tor Ingebrigtsen vil ikke kommentere saken, men sier i brevet til fylkeslegen at de sliter med å skaffe flere gynekologer. Styreleder i UNN, Jorhill Andreassen, mener vikarer må til.

– Utstrakt bruk av vikarer er aldri heldig, men vi er avhengig av å ha folk tilstede. Så det er uten tvil bedre at man får vikarer enn at man er uten, sier Andreassen.

Styrelederen sier at mange sykehus har problemer med å få tak i gynekologer, men at det jobbes med rekrutteringen.

– Helse Nord skal sette i gang et større rekrutteringsprosjekt og utdanningsprogram, for å se om det kan hjelpe på hvis vi kan utdanne gynekologer lokalt, sier Andreassen.

Fylkeslegen skal vurdere nærmere om driften i Narvik er forsvarlig.