Slipper fengselsstraff fordi politiet ikke fant ham

En mann i 20-årene slipper fengselsstraff for grov vold mot sin tidligere samboer fordi politiet brukte nesten fire år på å informere ham om tiltalen.

ALSTAHAUG TINGRETT

Saken kom opp for Alstahaug tingrett (bildet) i mars i år - fire år etter at tiltalen var klar.

Foto: Frank Nygård / NRK

Ifølge dommen skal volden ha skjedd i perioden februar 2010 til juli 2011. Blant annet slo, sparket, spyttet og lugget han henne ved flere anledninger.

Tiltalen var klar i juni 2012, men saken kom ikke opp for Alstahaug tingrett før mars i år. Årsaken var at politiet ikke fikk tak i den tiltalte mannen, skriver Helgelands Blad.

– Det skaper ekstra belastning for både fornærmede og tiltalte når det tar så lang tid, og det er uheldig, sier kvinnens bistandsadvokat, Marita Pedersen.

Mannen ble dømt til 10 måneder betinget fengsel, med en prøvetid på to år, som betyr at han slipper å sone dommen i fengsel.

– Hun ventet i flere år på å legge saken bak seg, og det oppleves ikke som positivt at han slipper å sone dommen i fengsel, sier Pedersen.

Rett til rask behandling

Aktor Jonas Nerdal

Politiadvokat Jonas Nerdal i Nordland politidistrikt.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Årsaken til at staffen gjøres betinget er Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 6, som gir enhver person rett til en rettferdig og offentlig rettergang innen rimelig tid.

– Det vil alltid være spekulasjoner om vi kunne gjort enda mer, men vi gjorde det vi kunne for å forkynne tiltalen for ham. Han var etterlyst i store deler av perioden, vi var i kontakt med familiemedlemmer og sjekket adresser der vi fikk oppgitt at han kunne være, sier politiadvokat Jonas Nerdal i Nordland politidistrikt.

Saksbehandlingstiden i saken utgjør et klart brudd på EMK, og hele fengselsstraffen gjøres derfor betinget, med en prøvetid på to år.

Fra dommen

Ifølge politiadvokaten har ikke politiet noen bevis for å si at tiltalte selv gjorde seg utilgjengelig. Etter nesten fire år fikk de kontakt med ham gjennom ett av politidistriktene på Østlandet.

– Min klient opplever ikke det som positivt at tiltalte slipper fengselsstraff på grunn av en slik formalitet, sier bistandsadvokat Marita Pedersen.

Anker ikke

Mannens forsvarer, Allan Rognan sier til Helgelendingen at klienten hans ikke anker dommen, men ønsker å bli ferdig med saken.

– At det har tatt lang tid å få saken opp for retten kan ikke min klient bebreides for. Han har bodd og jobbet på Østlandet, men politiet klarte ikke å finne rett adresse, sier Rognan til avisen.

Mannen må betale 30.000 kroner i oppreisningserstatning til kvinnen, samt sakskostnader og erstatning for tap på totalt 10.500 kroner.

– Skjer ikke så ofte

Ifølge Jonas Nerdal fra politiet er det svært uvanlig at det tar så lang tid å få kontakt med en tiltalt person i en straffesak.

– Vi har hatt noen tilfeller der folk har reist ut av landet, men heldigvis bare noen få saker der det har vært vanskelig å finne folk som befinner seg i Norge.