Hopp til innhold

Fuglekassen kan være en smittebombe

Mange gleder seg nå over at årets beboere har inntatt fuglekassen i husveggen. Men det er visse ting du bør huske på når du ordner i stand til dine fjærkledde beboere.

Blåmejse ved fuglekasse

PÅ BESØK: Det er svært hyggelig med besøk i fuglekassen i hagen. Men for både fuglene og huseierens beste er det viktig å rense fuglekassen før bruk.

Foto: Scanpix

Sola skinner og skogen våkner til liv etter en lang vinter. I fuglekasser landet over er nå småfuglene i ferd med å flytte inn i sitt nye hjem for å starte familielivet.

Merete Hofshagen

UNNGÅ SMITTE: Merete Hofshagen ved Veterinærinstituttet sier fugler kan smitte mennesker med fuglelopper og salmonellabakterier.

Foto: Veterinærinstituttet

Å betrakte de nyinnflyttede beboerne kan være både underholdende og hyggelig, men det er et par forholdsregler det kan være greit å huske på hvis du skal gjøre fuglekassen i stand.

Fugler kan nemlig være smittebærere og hvert år smittes mennesker av sykdommer fra de fjærkledde.

Se faktaboksen for gode råd til rens av fuglekassen!

Salmonella og fuglelopper

– Det vanligste problemet i en fuglekasse er fuglelopper. Loppene kan bite og enkelte reagerer veldig sterkt på slike loppebitt, forteller seksjonsleder Merete Hofshagen ved Veterinærinstituttet.

Hun har spesialisert seg på infeksjonssykdommer som overføres fra dyr til mennesker og omvendt, såkalt zoonoser.

Hofshagen forteller at småfugler også kan bære med seg salmonellabakterier.

– Salmonella finnes i naturen og enkelte småfugler kan være smittet. Smitten kan igjen overføres til mennesker, noe som kan gi sykdom.

Salmonella er en tarmbakterie som også smitter mellom mennesker. Sykdomstegn er ofte høy feber, diaré og væsketap. Enkelte kan også bli blodforgiftet.

– Grønnfink er en av fugleartene hvor man av og til finner individer som er døde av salmonellabakterien, sier Hofshagen.

Fugleloppe

FUGLELOPPE: Fuglelopper er vanlig å finne i reir over hele landet. Noen får store merker og kraftig kløe over lengre tid hvis de blir bitt, andre merker lite til dem.

Foto: Folkehelseinstituttet

Overvintrer i fuglekassen

Disse smittekildene finnes gjerne i bunnen av fuglekassen, sammen med rester av fjorårets rede og avføring.

Døde fugler kan også bli liggende i fuglekassen, noe som øker faren for at parasitter eller åtselinsekter skal få fritt spillerom.

– En annen grunn til at det kan ligge smittebærende materiale i fuglekasser, er at infisert småfugl kan ha overvintret der for å ha ly for vind og vær. Når de trekker ut kan materiale i fuglekassen være smittet.

– Bruk hansker og vask hendene

Har du ennå ikke fått besøk i fuglekassen er det en relativt enkel jobb å rense fuglekassen for gammelt reirmateriale, men du bør beskytte deg før du går til verks.

– Bruk hansker og vask deg godt etter at jobben er gjort. Unngå å få for mye støv og rusk i ansiktet, råder Hofshagen.

Har du mulighet til det, bør fuglekassene dine rengjøres to ganger i året, både høst og vår. En ren fuglekasse vil også føre til at flere fugleunger overlever og samtidig gi fuglene bedre trivsel.

NRK Piip-show: Se hvordan blåmeisene bygger rede:

Nå bygges det reir hos blåmeisparet Silje og Pål i NRK Piip-Show.

Slik kan du overvåke livet i fuglekassen:

Video Overvåkingskameraer for fuglekasser