Hopp til innhold

Slik unngår du bilstopp

Sommeren er her og mange skal ut på bilferie. Da kan det være lurt å sjekke bilen på forhånd.

NAF hjelper bilister i nød

FULL STOPP: I løpet av fjorårets tre sommermåneder trengte 40.000 bilister hjelp av NAF.

Foto: Daniel Bjur / NRK

I feriemånedene i fjor rykket NAF ut til 40 125 bilister, hvorav nær 2000 trengte hjelp i utlandet.

– Vi har mange utrykninger i sommermånedene. Da er det mange folk på veiene og det er mye som skjer. Det viser at det er lurt å sjekke bilens tilstand før man legger ut på ferieturen, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Motorsvikt

For de vanligste årsakene til at nordmenn strander på langs bilveien, kan unngås med litt forberedelser.

– Den vanligste grunnen til at NAF må rykke ut, er motorstopp. For å unngå det, bør man sjekke motoroljen før man reiser, sier Sagedal.

Ny og fersk motorolje er nemlig ikke bare en god smører, den er også en god kjøler og leder varmen bort fra vitale motordeler. I tillegg renser den motoren innvendig, opplyser NAF.

Vi blir mindre selvhjulpne

Den nest mest vanlige årsaken til at bilen stopper opp, er flatt batteri. For å unngå det bør du sjekke tilstanden og ladespenningen før du legger i vei.

På tredjeplass er det flate dekk vi trenger hjelp med.

– Når bilen er pakket å klar for avreise, er det lurt å sjekke at lufttrykket på dekkene er optimale. Hvis man punkterer, er det mange som ikke klarer å skifte dekk selv. Da rykker vi ut.

Sagedal forteller at de merker at folk er blitt mindre selvhjulpne når det gjelder å rette opp i feil og ta forhåndregler.

– Vi har nok fått mindre kunnskaper om bil enn for noen generasjoner siden. Det merker vi på at folk ikke gjør de mest vesentlige tingene selv.

Inger Elisabeth Sagedal

TRENGER MER HJELP: Vi har mindre kunnskaper om bil og må ringe etter NAF om vi for eksempel punkterer, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal.

Foto: NAF

Hun tror det har med økende velstand og oppbygningen på de moderne bilene å gjøre.

– Vi har nok en annen livsstil enn vi hadde før i tiden. Samtidig er mange av de moderne bilene bygd på en måte som gjør at det ikke er så lett for privatpersoner å rote rundt under panseret.

Mange stoler nok på at en ny bil går av seg selv, for siden 2008 har antall henvendelser til NAF i sommermånedene økt jevnt og trutt.

Vi bruker mest bil i Norge

En fersk undersøkelse fra SSB viser at vi reiser sjeldnere enn før. Men når vi reiser innenlands er det bilen vi bruker i 56 prosent av tilfellene. I utlandet er det vanligst å reise med fly.

Bruker vi bil i utlandet, er det som oftest i Sverige, Danmark og Tyskland, viser tallene fra NAF Assistanse.

Men uansett tur, avstand og bilkunnskaper er det viktigste å sjekke bilen før ferien, mener NAF-direktøren.

– Føler man seg ikke kompetent til å sjekke bilen selv, er det fullt mulig å få hjelp på et verksted, sier hun.