NRK Meny
Normal

Slik tar du perfekte bilder med mobilen i jula

Jula er høytid for gode minner, og mange bruker mobiltelefonen når øyeblikkene skal foreviges. Men hva kan man gjøre for at bildene skal bli best mulig?

Bilde tatt av mobilfotograf Morten Frølich
Foto: Morten Frølich

Marthe Brox Aune

Mobilfotograf Marthe Brox Aune.

Foto: Privat

Over 80 prosent av oss har i dag en smarttelefon. Etter hvert som teknologien har blitt mer og mer avanserte, har også telefonene våre gradvis utviklet seg til å bli et fullverdig alternativ til det klassiske fotoapparatet.

– Jeg tar kun bilder med mobilen. Den er med meg i lomma i nærmest enhver situasjon. Nå er det jul, og for mange handler det om å være sammen med venner og familie. Da kan man også gjøre noen grep for at bildene skal bli best mulig, sier Marthe Brox Aune (23).

Hun er lærerstudent og en av seks deltakere i NRKs serie «Mobilfotografene», som i høst har kjempet om å fange det beste bildet med mobiletelefonen.

  • Se noen av bildene hennes under:

Anbefaler mange bilder

For å få fram følelser og ekte smil på bildene, er Aunes beste tips at man prater med den eller de som befinner seg foran kamera.

– Vær tilstede, ikke bare bak kamera. Ved å snakke og spre godt humør, bryter du ned barrieren mellom deg som fotograf og den eller de du skal ta bilde av.

Hun anbefaler at man unngår zoom-funksjonen og blits så langt mulig. Ved å gå nært innpå motivet rent fysisk, skapes en helt annen nærhet enn man klarer ved hjelp av zoom, forklarer Aune.

– Ta mange bilder, både før, under og etter situasjonen. Ofte får jeg fanget de beste øyeblikkene før og etter.

– Utnytt lyset

Morten Frølich (22)

Morten Frølich (22).

Foto: Privat

Morten Frølich (22), også han deltaker på «Mobilfotografene» og tidligere student ved Bilder Nordic School of Photography, liker å fotografere når folk ikke er oppmerksomme på at de blir tatt bilde av.

– Da får jeg naturlige følelser i bildene mine og jeg er mer eller mindre som «fluen på veggen».

Han mener en vanlig feil som folk gjør, er å kutte lemmer, slik at deler av føtter og hender havner utenfor bildet.

Han anbefaler videre at man fotograferer på dagtid, når lyset er på sitt beste.

– Nå er ikke juletiden et tidspunkt hvor det er mest naturlig lys ute, så her må man rett og slett utnytte lyset man har tilgjengelig.

Aune tilføyer:

Ta en test først, og prøv deg fram. Undersøk lysforholdene og ulike vinkler ved å bevege deg rundt i rommet. Flytt gjerne på lamper og andre lyskilder inntil du er fornøyd. Det viktigste er å eksperimentere, og ha det gøy!

Marthe Brox Aune / Mobilfotograf

Ettarbeidet

Når bildene er tatt, anbefaler dem begge at man gjøre en siste finpuss gjennom apper som VSCO Cam, Snapseed og SKRWT. Her kan man rette opp i diverse skjevheter, og i tillegg foreta justeringer i blant annet kontrast og lysstyrke.

– Klipp bort unødvendig rot som tar fokuset vekk fra bildet. Det kan gjøre hele forskjellen, sier Aune.

Og når det gjelder bruk av filter, er Morten Frølich klar på én ting:

De filtrene som ikke fargelegger, men gir deg naturlige skygger, er alltid de beste.

Morten Frølich / Mobilfotograf