NRK Meny
Normal

Slik tar du bedre bilder på 17. mai

Det er tid for fest, kos og hygge. Her får du noen gode tips for at fotominnene skal bli så bra som mulig.

Fotografert på fjellet "Mannen" i Lofoten (Vestvågøy)

Hanna Kristiansen sa raskt ja da hobbyfotograf Synnøve Nilsen Lie fikk idé til et nytt fotoprosjekt.

Foto: Synnøve N. Lie

Hobbyfotograf Synnøve Nilsen Lie fra Lofoten viser stolt fram bildene sine på sosiale medier, til stor glede for både kjente og ukjente følgere.

I anledning 17. mai fikk hun nylig med seg venn og kollega Hanna Kristiansen opp på fjellet «Mannen» i Vestvågøy. Iført lofotbunad og med spektakulære naturomgivelser som bakteppe, taler resultatet for seg selv.

– Målsettingen var noen nasjonalromantiske bilder, og å få vist fram noe av den flotte naturen vi har i Lofoten. I tillegg til den vakre bunaden vår, selvsagt, sier hun.

Fotografert på fjellet "Mannen" i Lofoten (Vestvågøy)

Synnøve Lie Nilsen liker få med seg naturen når hun er ute og fotograferer. Du trenger imidlertid ikke klatre til fjells for at bildene skal bli bedre.

Foto: Synnøve N. Lie

Responsen har ikke latt vente på seg. Flere hundre har likt bildene på Instagram. Hun forteller at Lofoten de seneste årene har befestet sin posisjon som et eldorado for utenlandske fotografer. Enkelte sparer i mange år for å kunne ta turen.

– For meg er fotografering en fantastisk hobby som gir ro i sjelen. Man får muligheten til å utforske omgivelsene rundt seg, og møte nye mennesker, sier Lie.

Med kameramobilen i lomma, er det enklere enn noen gang å forevige minnene fra 17. mai. Her får du noen gode tips for at bildene skal bli så bra som mulig.

1. Unngå bruk av zoom

Bruk av mobilkameraets innebygde zoom-funksjon bør som regel unngås, siden de fleste mobilkameraer kun har digital zoom. Fordi et bildeutsnitt valgt ved hjelp av digital zoom bare benytter en del av bildesensoren – avhengig av zoomforholdet – blir resultatet færre bildepunkter og dermed mindre bildeinformasjon.

Hobbyfotograf Synnøve Nilsen Lie

Hobbyfotograf Synnøve Nilsen Lie er oppvokst på gård i Lofoten. Til daglig jobber hun som vernepleier.

Foto: Privat

Resultatet kan altså bli et bilde som ser ut til å være lastet ned fra en nettside anno 1998. Da er det med andre ord bedre å bevege seg nærmere motivet, og heller beskjære bildet i ettertid.

Ved å gå nært innpå motivet rent fysisk, skapes dessuten gjerne en helt annen nærhet enn man klarer ved hjelp av zoom.

– Et godt sted å starte er å velge deg et sted hvor du føler deg komfortabel med å ta bilder. Prøv ulike vinkler, og hold horisontallinja rett, slik at bildet ikke blir skjevt, legger Lie til.

2. Hold bakgrunnen ryddig

Det finnes retningslinjer for hvordan man kan komponere gode bilder, blant annet ved hjelp av det såkalte «gylne snitt».

– Dette prinsippet gir balanse i komposisjonen. I enkelte applikasjoner får man hjelp til å treffe det gylne snitt. Rådet er å ikke ha det man skal fotografere i midten av bildet, men heller litt på siden. Det er naturlig å gi en person luft i blikkretningen, for eksempel, har fotograf Eirik Evjen tidligere forklart.

Naturen er ofte den beste bakgrunnen, mener Synnøve Nilsen Lie. Hun mener det er greit å være oppmerksom på bakgrunnen, at ikke den er for rotete, samt legge merke til hvor lyset treffer modellen.

– Tenk gjennom utsnittet, og unngå mye skygger i ansiktet.

3. Unngå å «kutte lemmer»

På denne tiden av året er vi velsignet med mye fint lys, og det er derfor naturlig å ta bilder utendørs.

En feil som kan være lett å gjøre uavhengig av om bildene tas ute eller ikke, er at lemmene kuttes i utsnittet, slik at deler av føtter og hender havnet utenfor bildet.

Ved å ta flere bilder, både før, under og etter situasjonen, øker man også sjansen for å få de virkelig gode blinkskuddene.

4. Få fram ekte følelser

For å få fram følelser og ekte smil på bildene, er fotografenes tips at man prater med den eller de som befinner seg foran kamera.

Ved å snakke og spre godt humør, bryter en ned noe av barrieren mellom deg som fotograf og den eller de du skal ta bilde av.

– Få modellen til å føle seg vel. Ved å smile, småprate og holde en uhøytidelig tone løsner folk lett opp. En kommer langt med et smil, både til hverdags og på en festdag som 17. mai, sier Lie.

Andre liker å fotografere når folk ikke er oppmerksomme på at de blir tatt bilde av, for å på den måten få fram naturlige følelser i bildene.

5. Husk ekstra strøm

Sist men ikke minst kan det være en idé å ha med seg ekstra batteri. For lite er mer ergerlig enn å gå tom for strøm i et viktig fotoøyeblikk.

På butikker hvor det selges elektronikk, kan man få kjøpt reiseladere med USB-inngang som gjør lading av dingsene både enkelt og smertefritt.

Det er kanskje vanskelig å få kjøpt noe nå «dagen før dagen», men kanskje har du noen du kan låne av?

Viktigst av alt er uansett å ha det gøy, sier Lie.

– For meg er fotografering noe som gir ro i sjelen. Når jeg er utendørs får jeg ny energi og mentalt overskudd.

Laster Instagram-innhold