Hopp til innhold

Slik stryker du bunadsskjorten din

Sliter du med å stryke bunadsskjorta til 17.mai? Her kan du lære av en erfaren skjortestryker.

Siri Johanne Krogh fra Husfliden gir tips om hvordan du kan stryke bunadskjorta før 17.mai.

Festantrekket skal se plettfritt ut på nasjonaldagen, men hvordan får du best mulig resultat når du skal stryke bunadskjorta?

Mange bruker bunaden bare en gang i året. Venter du i tillegg til siste liten med å gjøre festantrekket klart, da kan det bli mye krøll. Enkelte gruer seg kanskje til strykeøvelsen i stresset før nasjonaldagen. Men egentlig er det lett å få bunadskjorta perfekt, sier Siri Johanne Krogh fra Husfliden i Bodø.

– Jeg har så gode hjelpemidler, at det blir ganske greit syntes jeg. Men det finnes ingen fasit på hvordan dette skal gjøres, sier hun til NRK.

– Vask på riktig måte

Første skritt på veien til en perfekt bunadskjorte 17.mai er vaskingen av skjorta. Med noen enkle grep kan selve strykejobben bli lettere, sier Krogh.

– Vask skjorta i vaskemaskinen på 40 grader. Linfibrene er stive og sterke, men de er litt sprø, så man må være litt forsiktige så de ikke knekker. Det kan de gjøre om temperaturen blir for høy, og om du hiver den i tørketrommelen. Det er forbudt, sier hun.

Krogh anbefaler bruk av såpespon til vaskingen av bunadsskjorta. Den er med på å bygge opp linfibrene, slik at skjorta blir lettere å stryke, sier hun.

Etter vask med såpespon er det viktig å få ut all såpe. Derfor anbefaler Krogh å skylle skjorta grundig flere ganger. Såperester i bunadskjorta kan føre til at skjorta gulner.

– Få ut all såpa, og heng den til tørk. Ta den under strykejernet når den er litt fuktig, så går resten av seg selv, sier Krogh.

Unngå flekker

Siri Johanne Krogh

Siri Johanne Krogh fra Husfliden i Bodø har lang erfaring med å stryke bunadskjorter.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

– Start med å vreng skjorta før du går i gang med strykinga. Da unngår du at skjorta får flekker fra smuss på strykhjernet eller strykebrettet. Jeg stryker den på vranga litt først, så henger jeg den for tørk. Så tar jeg en liten etterpåstrykerunde på de vesentlige delene, krage og mansjetter.

– Hvor varmt skal strykehjernet være?

– Det kan være 60 grader, men ikke mer. Start med kragen og rundt mansjettene, hvor det er mest rynkekanter, slik at man får det fint.

Øverst i artikkelen kan du se videoen hvor Siri Johanne Krogh gir sine tips til stryking av bunadskjorter.