Hopp til innhold

Slik skal politiet bli kvitt machokulturen

Bare 16 prosent av lederne i politiet er kvinner. Nå vil Politidirektoratet slå hardt ned på machokultur og seksuell trakassering. – Bra, mener politistudentene.

Politidirektoratet vil få flere kvinnelige ledere i politiet for å ta et oppgjør med macho-kultur og seksuell trakassering i politiet.

VIL HA FLERE KVINNER: Politidirektoratet tar nå et oppgjør med machokultur og seksuell trakassering. Det skal de gjøre ved å få flere kvinnelige ledere i politiet. Det mener Stine Vedvik (24), Hege Nordvik (25) og Jan Erlend Jansen (23) er alle tredjeårsstudenter ved Politihøgskolen i Bodø, er bra.

I dag er færre enn én av fem lederstillinger i politiet er besatt av kvinner. Nå lanserer Politidirektoratet en storsatsing for å få flere kvinner inn i lederstillinger – over hele landet. De stiller krav til at politimestrene leverer på likestilling og lager lokale handlingsplaner for å øke kvinneandelen.

Målet er 30 prosent kvinner i politilederstillinger innen 2022.

– I det daglige tenker man kanskje ikke over det. Da vi var ute i praksis traff vi flere kvinnelige ledere, og rektoren vår er kvinne. Menut fra statistikken skjønner jeg at dette er noe vi bør tenke mer på, sier tredjeårsstudent Stine Vedvik ved Politihøgskolen i Bodø.

Stine Vedvik

Stine Vedvik (25) er politistudent på tredjeåret ved Politihøgskolen i Bodø.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Ferske tall viser at det blant lederne i politiet bare er 16 prosent kvinner. Sammen med Politiets Fellesforbund vil Politidirektoratet nemlig ta et oppgjør med machokulturen.

– Her ved Politihøgskolen føler jeg at vi er likestilt. Men ute i praksis kan man se at enkelte betjenter har holdninger som kan være litt macho eller i den retningen.

Direktoratet krever nå at politimestrene i landet setter fokus på likestilling og kommer med handlingsplaner for å øke andelen kvinner.

– Gammel kultur

Tone Vangen

I Nordland sier politimester Tone Vangen at skjevheten nok skyldes politiyrket slik det var tidligere.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

I Nordland sier politimester Tone Vangen at skjevheten nok skyldes politiyrket slik det var tidligere. Politimesten sier hun selv ikke oppfatter en utbredt machokultur, men at man ikke skal undervurdere problemet.

– Jeg tror det er veldig viktig å være bevisst. Vi må satse på kvinner som er motiverte for lederjobber. I tillegg må vi jobbe med kultur og ledelse.

Vangen mener det er negativt at man i politiet har så få kvinnelige ledere.

Vi må la kvinner se at dersom de går inn i en lederstilling blir de ikke alene, men endel av et ledernettverk, sier Vangen.

Seksuell trakassering

I underkant av 300 elever studerer ved Politihøgskolen i Bodø under rektor Nina Skarpenes.

Rektor ved Politihøgskolen Nina Skarpenes

Rektor ved Politihøgskolen Nina Skarpenes.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Seksuell trakassering av kvinner i politiet er et tilbakevendende tema. Vi har hatt episoder hvor studenter har opplevd ubehagelige situasjoner i praksis og har en egen varslingskanal der studenter kan varsle om uheldige episoder, sier rektoren til NRK.

Drøyt 40 prosent av studenter ved politihøgskolene i landet er kvinner. At bare 16 prosent av disse ender opp i lederstillinger er for lavt, mener Politidirektoratet.

Tror på bedring

Hege Nordvik

Hege Nordvik (25) er tredjeårs politistudent ved Politihøgskolen i Bodø.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Tredjeårs politistudent i Bodø, Hege Nordvik, håper og tror den negative trenden er i bedring.

– Tallene ser stygge ut, men jeg mener vi får stole på signalene som nå kommer om å rektuttere flere kvinner til lederstillinger. En god start er satsingen vi nå ser ved Politihøgskolen. Andelen kvinnelgie studenter er mye høyere enn for noen år siden, sier hun til NRK.