NRK Meny
Normal

Slik skal politiet ta ID-kriminelle

Falsk identitet har blitt et stort samfunnsproblem. – Det har ikke vært nok fokus på opplæring i politiet, mener ekspertene.

Falsk identitet har blitt et stort samfunnsproblem. – Det har ikke vært nok fokus på opplæring i politiet, mener ekspertene.

Politistudent Marius Bergan sjekker om passet han holder i hånden er ekte. Mer enn halvparten av politifolkene sier de har fått liten eller ingen opplæring i såkalt ekthetskontroll.

I fjor ble 659 personer tatt for ID-svindel, og Nasjonalt ID-senter mener falske pass og andre typer identitetspapirer er et stadig voksende problem i Norge.

Samtidig hevder de at opplæringen av dem som skal sjekke dokumentene ikke har vært god nok. I dag fikk studentene ved Politihøgskolen i Bodø vite hva de skal se etter når pass og andre dokumenter skal sjekkes.

– Det er veldig nyttig. Det er mye falske dokumenter ute og går, så det kan være greit å vite hva man skal se etter når man plutselig får det i hendene, sier politistudent May-Britt Sjonsti.

– Forsømt

May-Britt Sjonsti og Erik Remøy

Politistudentene May-Britt Sjonsti og Erik Remøy fikk mange nyttige tips under dagens forelesning.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Yoran Sandanger i i Nasjonalt ID-senter

– Denne delen av politifaget har vært forsømt, sier dokumentgransker Yoran Sandanger i Nasjonalt ID-senter

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Analyse av pass

659 personer tatt for ID-svindel i fjor.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Nasjonalt ID-senter gjorde i fjor en undersøkelse av politiet i Oslo og Agder, samt utenrikstjenesten, for å se hvordan det står til med kontrollen av identitetspapirer.

59 prosent av politifolkene opplyste at de har fått liten eller ingen opplæring i såkalt ekthetskontroll.

Nesten halvparten svarte at de alltid må spørre om hjelp for å sjekke en utlendings oppholdsstatus i Norge, og noen få synes det er så vanskelig at de like godt lar være.

– Denne delen av politifaget har vært forsømt. De som skal kontrollere dokumenter har ikke hatt den kunnskapen som trengs, sier Yoran Sandanger som er dokumentgransker i Nasjonalt ID-senter.

Han mener falske identitetspapirer ofte kan tyde på at mer alvorlig kriminalitet ligger bak.

– Så vidt vi vet er det en bransje det er mye penger i. Dette kan være alt fra menneskehandlere til folk som trenger et dokument og produserer det selv hjemme på rommet sitt.

Dårlig tid

Politi som jobber med passkontroll på grenseoverganger eller flyplasser må ofte arbeide svært raskt, og har dårlig tid til å analysere passene de får i hendene.

En kontroll tar normalt 15 sekunder, og da må øynene være på rett plass.

– Vi lærer å se etter kjennetegn ved bruk av hjelpemidler som lupe og belysning. Jeg har absolutt fått noen tips i dag og håper jeg stiller litt sterkere enn før jeg kom inn hit, sier politistudent Erik Remøy.

Myndighetene vet ikke nøyaktig hvor mange som oppholder seg ulovlig i Norge, men Statistisk sentralbyrå anslo i 2006 at tallet mest sannsynlig lå mellom 10.000 og 32.000.

Det er store mangler i politiets kontroll med utlendingers identitetspapirer. I en ny undersøkelse svarer over halvparten av politifolkene at de ikke er i stand til å sjekke om en utlending oppholder seg ulovlig i Norge.