Hopp til innhold

Slik skal de forhindre at Lofoten «drites» ned i sommer

I fjor sommer var søppel, papirrester og avføring ved hushjørner et problem i Lofoten. Like før årets turistsesong braker løs for fullt gjøres det tiltak for å unngå at det samme skjer i år.

Unstad

Lokalbefolkningen på Unstad ble i fjor fortvilet over dette synet. De opplevde at turister gikk mellom naustene for å gjøre fra seg.

Foto: Kristian Breivik

Dersom du er turist og må gjøre ditt fornødne i Lofoten i sommer, finner du nå et eget «toalettkart» på nettet.

Bakgrunnen er fjorårets medieoppslag om mye søppel, villcamping og avføring i Lofoten. NRK kunne fortelle at søppelet bokstavelig talt fløt både til lands og vanns på de mest besøkte stedene i fjor sommer.

Vågan-ordfører Eivind Holst er blant dem som har brukt fritiden på å registrere kartkoordinater for tilgjengelige toaletter for turister i Lofoten. I tillegg har Lofoten avfallsselskap tatt initiativ til flere splitter nye toaletter.

lofot1toalett

Dersom du åpner Google Maps og søker etter «toalett» er det utelukkende Lofoten som lyser opp på norgeskartet.

Foto: Google Maps

– Jeg tror det har vært avgjørende at Lofoten Avfallsselskap tok initiativ og at fylkeskommunen har bidratt med penger for å få dette igang, sier ordføreren.

Åtte toaletter under oppføring

De fleste kommunene i Lofoten har funnet penger til toaletter i sitt budsjett. Totalt er åtte nye toalett under oppføring før årets turistsesong.

– Jeg vil si situasjonen er betydelig bedre enn i fjor. Pengene fra fylkeskommunen kommer godt med, og de fire millioner kronene som er bevilget utløser også kommunale penger, sier prosjektleder Frank Johansen til NRK.

Søppel i Lofoten
Foto: Kristian Breivik

Håper på en bedre sommer i år

I fjor var Ivan Myklebust en av de fastboende som merket baksiden av turismen på kroppen. Tett opp til boligen foregikk det både villcamping og toalettbesøk i det fri. Han har allerede begynt å se tendenesene også i år.

– Det er litt som ligger rundt stranda her på Flakstad og på de mest besøkte turområdene. Det er positivt med merking av toaletter og nye fasiliteter, men det må også følges opp, mener han.

Han har et håp om at situasjonen vil bli bedre i år enn fjoråret.

– Nå har jo dette med bevissthet rundt plast vært mye i fokus, så jeg håper dette bidrar til at turistene rydder etter seg i større grad, sier Myklebust.

– Nok blir det vel aldri

Ordfører Remi Solberg i Vestvågøy kommune sier at det er bestilt toalett til den populære surfestranda på Unstad, det andre de skal sette opp er på Gravdal. Pengene er de foreløpig lånt fra avfallsselskapet.

Vi finner dekning for dette på neste års budsjett, sier Solberg.

– Men er disse tiltakene nok til å unngå en lignende situasjon som i fjor sommer?

– Det sier seg selv at vi kan ikke ha et toalett på hver fjelltopp, men nok blir det vel aldri, sier Solberg.

Åpner skoler for toalettfasiliteter

Lengre vest, i Flakstad kommune, åpnes skolene for trengende turister. Ordfører Hans Fredrik Sørdal lar turistene bruke skolen både på Napp og Fredvang.

Dette skal merkes og informasjonen skal spres både digitalt og i andre informasjonsbrosjyrer som turistene får. Det blir også nytt toalett i Kvalvika, som er et populært utfartsområde.

– Det ene er den store veksten vi har hatt i besøkende. Når de ikke finner steder hvor de kan la naturen kalle på dem, gjør man noe med det. All fokusen har hjulpet til å sette dette langt fremme hos de forskjellige kommunene, sier Vågan-ordfører Eivind Holst.