Slik ser torsken ut inni magen

– En gang plukka æ ut en krabbe av magen. En annen gang fant æ en ål, forteller Tobias Jensen Kirkfjell (6).

Det er tid for ett av årets høydepunkt ved Forskningsdagene ved Universitetet i Nordland. Hvert år toger hundrevis av store og små bodøværinger ned til forskningsstasjonen i Mørkvedbukta for å se fisk og andre sjødyr på nært hold. Det er en stor opplevelse for både store og små.

De dær e en torsk

For noen er dette litt småskummelt, men mange barn i Bodø er vant med sjødyr. Tobias Jensen Kirkfjell (6) kjenner igjen en torsk når han ser en. Han har vært på fisketur før og sett på innmat:

– En gang plukka æ ut en krabbe av magen, forteller han ivrig. En annen gang fant æ en ål.

En fantastisk dag for ungene

: Frida Storyø (11) fikk taket på krabbene

Frida Storyø (11) fikk taket på krabbene.

Foto: Henrik Dvergsdal

– Dette er fantastisk artig for ungene, sier en av foreldrene, Hilde Stoltenberg. Vi bor rett her oppe og må ned her hvert år. Flott at så mange kan komme ned å få se og ta på. Det er jo rene folkevandringa, smiler hun.

Det er mange rare dyr som krabber nede i kummene:

– Neei æ tør ikke

– Den biit mæ

Men storesøster Frida Storøy (11) har vært med på dette før og går ikke av veien for litt nærkontakt. Hun får tak i krabben og tar en nærmere titt.

Mamma Hilde Storøy tror slike opplevelser styrker tilhørigheten til barna:

– Vi kommer jo ikke inn her til daglig så det er fint at de åpner opp av og til. Fint å kjenne at vi bor ved kysten sier hun.

Visste du at gelé lages av tang?

Student Tone Hatløy viser hvordan man lager gele av alger

Student Tone Hatløy viser hvordan man lager gele av alger.

Foto: Henrik Dvergsdal

Student Tone Hatløy demonstrerer hvordan man lager gelé av tang. Hun heller algepulver ned i en blanding og kan snart hun hente opp lange, blå gelestrimler.

Også ledelsen er med

Pro-rektor Grete Lysfjord har inntatt sushi-baren sammen med datteren Sunniva. Det er viktig å vise frem at det blir mat av fisken vi henter opp sier hun. Grete er godt fornøyd med årets arrangement.

Pro-rektor Grete Lysfjord var sjef i Sushi-baren

Pro-rektor Grete Lysfjord var sjef i Sushi-baren.

Foto: Henrik Dvergsdal

– Dette går unna, sier hun. Det var kø her lenge før det åpnet.

Professor George Ferndes syns det er flott å bli innvolvert i nærmiljøet på denne måten. I daghar han tatt fri fra fisken og konsentrerer seg om origami-bretting.

– I enjoy this, sier han.

Vant med krabber

Student Nina Paulsen viser forskjellen mellom hann- og hunnkrabber. Barna rundt henne ser på med skrekkblandet fryd.

– Dæm her klip hart, påpeker en

En annen har forsøkt å banke på krabben:

– Den er helt hard, akkurat som en stein, og så e den hul inni!

Men for Nina er dette en del av hverdagen:

– Æ e vant med det hær, sier hun.

Bestefaren min har fått en som er enda større

Folk står tett i tett også ved utvendige kveitebassenget. Den aller største av fiskene svømmer sakte rundt og ser opp på publikum med det store øyet sitt. Dette er spennende saker:

– Der kommer han der kommer han

– Æ tok på han

– Se, øyan bule ut

Andre av barna er mer blasert:

– Bæstefaren min har fanga en som e mye større sier han.