Hopp til innhold

Slik skal de finne ut om blodet stammer fra den savnede kvinnen

Nå er det opp til Folkehelseinstituttet å finne ut om blodsporene om bord det greske skipet «Anangel Explorer» stammer fra den ukrainske kvinnen.

Anangel Explorer i Narvik

FANT BLODSØL: På det Hellas-registrerte skipet «Anangel Explorer» (blått skip) fant politiet spor etter blod og andre kroppsvæsker. Nå ønsker de en DNA-profil av prøvene.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Torgeir Kvitvik og Egil Sletteng, Narvik politistasjon

ØNSKER DNA-PROFIL: Politiadvokat Torgeir Kvitvik og politistasjonssjef Egil Sletteng (t.h.), her fra gårsdagens pressekonferanse.

Foto: NRK

Politiet i Narvik fortalte tidligere i dag at de har sendt biologisk materiale til Folkehelseinstituttet for utarbeidelse av DNA-profil, i forbindelse med at en sjøoffiser er pågrepet og siktet for drap.

– Det er søkt med kjemisk væske som slår ut på blod og kroppsvæske. Så spesifikt hva det er, vet vi ikke helt, men det er materiale her som kan danne en DNA-profil, opplyste politistasjonssjef Egil Sletteng til NRK.

Hos Folkehelseinstituttet er det Avdeling for biologiske spor som mottar prøven. De undersøker biologisk materiale i forbindelse med kriminalsaker, på oppdrag fra politidistriktene i hele Norge.

Avdelingsdirektør Bente Mevåg kan ikke uttale seg om enkeltsaker, men forteller på generelt grunnlag om hvordan de går frem for å lage en DNA-profil som kan hjelpe politiet i etterforskningsarbeidet.

– Todelt arbeid

Bente Mevåg

JOBBER MED BIOLOGISK MATERIALE: Avdelingsdirektør Bente Mevåg ved Folkehelseinstituttet.

Det første som skjer, er at politiet sender en elektronisk anmodning til avdelingen. Deretter oversendes prøvene til Folkehelseinstituttet, forklarer Mevåg.

– Arbeidet hos oss kan man si er todelt. Vi omtaler slike prøver som rødbrunt materiale i første omgang, inntil vi har funnet ut om det dreier seg om blod eller ikke. Deretter gjør man en DNA-analyse, der målsettingen er å finne ut hvem prøven er avsatt av, sier hun.

Slike DNA-analyser er et større arbeid, og inkluderer også beskrivelse av spormaterialet, forundersøkelser, sikring og til slutt identifisering. Prosessen omtales som omfattende.

– Først vil vi på svar på om materialet stammer fra et menneske. Det resultatet i seg selv vil kun fortelle om det er avsatt av en mann eller dame. For så å finne ut hvem prøven stammer fra, så trenger vi å sammenligne med en prøve der identiteten er kjent, fortsetter Mevåg.

– Tar i underkant av et døgn å analysere

Folkehelseinstituttet trenger derfor en referanseprøve fra en annen person. Dette kan for eksempel være en potensiell gjerningsperson, for å knytte han eller henne til åstedet.

– Dersom sporet er ukjent og man i utgangspunktet ikke har en referanseprøve, så kan man bruke personlige effekter eller prøver fra nære familiemedlemmer, sier Mevåg.

På den måten kan man for eksempel få en indikasjon på hvorvidt blodsølet stammer fra den savnede. For hvert resultat som ikke er identifisert, vurderes det om resultatet skal inn i DNA-registeret hos Kripos.

– Hvor lang tid tar det å utarbeide en DNA-profil?

– Hvis vi har tilstrekkelig med biologisk materiale, og det er av god kvalitet, tar det i underkant av et døgn å gjennomføre undersøkelsene og framstille et analyseresultat.

– Har et godt samarbeid

I 2011 undersøkte Folkehelseinstituttet cirka 7000 sporsaker, 30500 sporprøver og 8400 person- og referanseprøver, kommer det fram på Folkehelseinstituttets nettsider.

Der står det også at svartider for første kvartal i 2012 var 54 dager for alvorlige saker, 32 dager for hverdagskriminalitet og 3-5 dager for treffrapporter til DNA-registeret. Hastesaker, som overfallsvoldtekter og andre saker det er bedt om prioritering på, behandles separat og analyseresultatene rapporteres i løpet av få dager.

– Vi har et tett og godt samarbeid med politiet, spesielt i saker der det er viktig med raske svar, avslutter Mevåg.

Slik jobber Folkehelseinstituttet med biologiske spor:


Video: Folkehelseinstituttet.

Bakgrunn for saken

Politiet opplyste i går at de tror noe kriminelt har tilstøtt en ukrainsk kvinne i 30-årene som er savnet på et skip som kom til Narvik fra Amsterdam lørdag. Kvinnen er fortsatt forsvunnet, og en gresk sjøoffiser (35) er siktet for drap.

Den ukrainske kvinnen ble meldt savnet av sitt lands myndigheter i slutten av forrige uke. Politiet ba om å få komme om bord i frakteskipet for å undersøke om kvinnen var der, etter at de fikk en henvendelse fra den ukrainske ambassaden. Det var hennes pårørende som ba om undersøkelsene.

Politiet fikk melding om at den savnede kunne ha gått om bord på skipet da det lå i havn i Amsterdam. Kvinnen ble ikke funnet, men politiet besluttet å opprette en undersøkelsessak på bakgrunn av opplysninger fra skipets besetning.

På bakgrunn av avhør og kriminaltekniske undersøkelser, ba politiet Kripos om teknisk bistand. De gjorde tekniske funn som førte til at ett besetningsmedlem ble pågrepet og siktet for drap.

Created by InfoDispatcher

ETTERFORSKER MULIG DRAP: Politiadvokat Torgeir Kvitvik og politistasjonssjef Egil Sletteng ved Narvik politistasjon på pressekonferansen mandag.

Created by InfoDispatcher

FORLOT NORGE TIRSDAG: «Anangel Explorer» har vært i havneområdet i Narvik siden lørdag, men forlot havneområdet tirsdag.