Hopp til innhold

Slik kurerer du bakrusen

Les ernæringsfysiologens tips til nyttårshelgen.

Bakrus

HANGOVER: Å våkne til et nytt år kan være en utfordring for enkelte.

Foto: Colourbox

Mange av oss er i dag kanskje ikke i tidenes beste form. Inngangen til et nytt år feires gjerne med både god mat og drikke inn i de sene nattetimer. Og med nyttårshelgen rett rundt hjørnet, kan også de kommende dagene potensielt by på høy glassføring.

– Å våkne med hodepine og kvalme etter en natt med høyt alkoholinntak er nok et kjent scenario for mange, sier ernæringsfysiolog Karoline Hatten.

Hun jobber både som miljøterapeut i kommunal sektor, og driver også et eget firma der hun gir råd og veiledning i forhold til kosthold og livsstilsendringer. Hun har faglig bakgrunn innen blant annet anatomi, fysiologi og sykdomslære.

– Når du våkner opp dagen-derpå er væskebalansen i kroppen gjerne ute å kjøre, noe som blant annet kan gi kvalme. Mange tyr til reseptfrie medikamenter, men det er ikke noe særlig å blande tabletter og alkohol, fortsetter hun.

Hatten forklarer at alkoholen virker vanndrivende. Resultatet blir at kroppen blir uttørket fordi alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH (antidiuretiske hormon) fra hypofysen i hjernen, ifølge Folkehelseinstituttet.

Dermed får ikke nyrene de nødvendige signaler om å holde på vannet i kroppen, noe som resulterer i at mer vann enn normalt skilles ut gjennom urinen.

– Da gjelder det å få opp balansen i kroppen, sier Hatten.

Her er ernæringsfysiologens beste tips for en nyttårshelg preget av høy glassføring:

1. Unngå fet mat

Halvspist:

Fet mat er ikke bra for fordøyelsen, og kan gi halsbrann, ifølge ernæringsfysiologen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Mange tyr til hamburger, pizza og brus dagen-derpå. Men fet mat er tungt for magen, og kan også gi halsbrann. Grunnen til at man sulter etter fet mat etter en natt preget av festligheter, er at alkohol er vanndrivende, noe som også medfører at du mister en god del salter gjennom urinen.

Et bedre alternativ, er lettprodukter og syrnede melkeprodukter. Du kan også prøve å blande en liter vann med en teskje sukker og en teskje salt, eller ha litt salt på noen skiver agurk. Det smaker ikke godt, men er for mange veldig effektivt mot kvalme, fordi salt binder vann i kroppen.

2. Kom deg opp fra sofaen

Far slapper av på sofaen

Kom deg opp fra sofaen og få deg litt frisk luft, lyder rådet fra ernæringsfysiologen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det er fristende å bruke dagen i godstolen, men ved å komme deg ut en tur og være litt i fysisk aktivitet blir det også lettere å unngå potetgullskåla fra i går. Fysisk aktivitet får ikke alkoholen raskere ut av kroppen, men kan gjøre det lettere å få opp væskeinntaket.

3. Spis en banan

Bananer

Bananer inneholder kalium, og kan hjelpe mot oppkast.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Sliter du med oppkast, kan det hjelpe å spise en banan på grunn av at den inneholder en del kalium.

4. Unngå smertestillende piller

Smertestillende tabletter

Smertestillende medikamenter av typen Ibux, Globoid og liknende bør unngås. Kombinert med alkohol kan disse stoffene gi blødninger i mage/tarm, ifølge Folkehelseinstituttet. Illustrasjonsfoto.

Foto: Karina Jørgensen

Reseptfrie medikamenter som brukes med fornuft er nok ikke farlig for de fleste av oss, men det er en god hovedregel å unngå miksen av tabletter og alkohol. Alkohol tærer på levra. Med enkelte smertestillende piller blir belastningen ekstra stor.

5. Drikk mindre neste gang

Mann med nisselue drikker vin

Å drikke litt mindre neste gang er kanskje det beste rådet.

Foto: Richard Nelson / ScanstockPhoto

Det mest effektive med tanke på bakrus er sunn fornuft i forkant. De fleste vil være enige i at det er lurt ikke å drikke så mye at man ikke husker hva man har gjort. Ved å drikke litt mindre neste gang reduserer du også den velkjente fylleangsten.

I tillegg til punktene over, avliver Folkehelseinstituttet følgende to myter:

6. Alkoholen kan ikke «svettes ut»

Festivalbadstu på Márkomeannu 2010

Å sette seg i en badstu for å «svette» ut alkoholen er ikke en god idé.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Alkohol kan ikke «svettes bort». Kun én prosent av inntatt alkohol utskilles via svette. Andelen kan kanskje dobles til to prosent under svært varme betingelser, men også dette betyr svært lite i den store sammenhengen.

7. Allergimedisiner har ingen dokumentert effekt

Zyrtec.

Bruk av allergimedisiner har ingen dokumentert effekt mot fyllesyke.

Foto: Anette Stensholt

Legemidler som inneholder antihistaminer (som for eksempel Zyrtec, Aerius eller Kestine) har ikke dokumentert effekt når det gjelder bakrus, men kan dempe allergiske symptomer hos personer som reagerer allergiliknende overfor ulike stoffer i noen alkoholholdige drikker. Eksempel på slike stoffer er såkalte biogene aminer i rødvin og brunt brennevin.