Hopp til innhold

Nytt kart gjør turen i påskefjellet tryggere

Uerfarne turfolk får nå hjelp fra et nytt kart til å unngå skredfarlig terreng. – Det blir lettere å velge både tryggere turer og ta tryggere rutevalg.

Skigåere på Saltfjellet

Ifølge en ny undersøkelse sier kun 1 av 3 at de er sikre på hvordan de kan vurdere skredfarlig terreng. Det skriver VG.

Foto: Helge Lyngmoe

Skredeksperter og fjellførere har gått 78 populære turer i Lofoten og Romsdalen for å belyse skredutsatte områder.

– Dette er en jobb som blir gjort manuelt av lokale skredeksperter. Målet er at vi skal få klassifisert flere populære turer rundt om i landet, sier Martine Sagen Slåtten, prosjektleder for skredfarekartlegging i NVE.

I tillegg er det automatisk modellerte kart for Norge og Norden med info om bratthet og hvor det kan gå skred.

KAST - Klassifisering av snøskred

FIRE TERRENGKLASSER: Eksemplet er fra Skarven i Skorgedalen. Grønn rute illustrerer enkelt skredterreng med samme rute opp og ned. Om man velger å gå videre og renne ned lenger nord vil man bevege seg inn i utfordrende skredterreng markert som blå rute.

Foto: NVE

Flest dødsfall i april

Så langt i år har elleve personer mistet livet i snøskred. Fortsatt gjenstår over halve april, som de siste årene har vært måneden med flest dødelige skred.

Odd Arne Mikkelsen, snøskredvarsler i NVE, oppfordrer alle til å studere skredvarselet nøye før de går ut i påskefjellet.

Odd Arne Mikkelsen, geolog, NVE

Odd Arne Mikkelsen fra NVE oppfordrer alle til å komme seg ut i påsken.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Nå er det meldt godt vær i starten av uka. Når sola står på utover dagen blir det varmt, og da kan det begynne å gå snøskred i solsida. Det kan være lurt å ha i bakhodet, sier han.

Det er meldt liten til moderat snøskredfare i hele Norge de neste dagene. Informasjon om skredfare kan til enhver tid hentes fra varsom.no

Folk på vakt hele påsken

Bare 1 av 3 sier de er sikre på hvordan de skal vurdere skredfarlig terreng ifølge en ny undersøkelse, skriver VG. 48 prosent av dem som svarte på undersøkelsen sa de var usikre eller ganske usikre når det kommer til vurderingen av farlig eller utrygt terreng.

Det nye systemet fra NVE, KAST, deler terrenget opp i fire klasser: 0 – Ikke skredterreng, 1 – Enkelt skredterreng, 2 – Utfordrende skredterreng og 3 – Komplekst skredterreng.

Dersom du har tenkt deg ut på en av de 78 registrerte turene som ligger i systemet, anbefaler Martine Sagen Slåtten at du kombinerer KAST med snøskredvarselet fra Varsom for å få en tryggest mulig ferd på påsketuren.

– For eksempel hvis du ikke er så god til å vurdere snøens stabilitet så er det kanskje enkelte skredterreng man burde holde seg unna. Med KAST blir det lettere å velge både tryggere turer og ta tryggere rutevalg.

Hos NVE er det folk på vakt gjennom hele påskeuken for å gi folk et best mulig utgangspunkt for å gå trygge turer i fjellet.

– Vi oppfordrer alltid alle til å komme seg ut i fjellet, bare man tar forholdsregler, sier Odd Arne Mikkelsen.

Skigåere i sulis
Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK