Hopp til innhold

Slik jobber ekspertene for å unngå at kriminelle utnytter kortinformasjonen din

Stadig flere opplever kortsvindel på nettet. På Mo jobber en gruppe eksperter for å unngå at det skjer.

Stein Erik Myhre, seksjonsleder for analyseavdelinga i Evry Freaud Prevention

Stein Erik Myhre foran et av verktøyene som brukes i arbeidet, nemlig en visuell fremstilling av hvor i verden misbruket skjer.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Det er litt katt og mus. De kriminelle finne stadig nye måter å svindle på, sier Stein Erik Myhre, seksjonsleder for analyseavdelinga i Evry Fraud Prevention.

Foran han står to store skjermer som gir en grafisk fremstilling av hvordan ulike bankkort har blitt kompromittert og misbrukt den siste uka.

Misbruk på kryss og tvers av landegrensene

Kortinformasjonen blir utnyttet på tvers av kontinenter.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Den ene skjermen viser forsøk på å ta ut penger i minibank. Den andre viser forsøk på å kjøpe lettomsettelige varer.

– Dette er et av verktøyene vi har. Jo rødere området er på kartet, jo større er omfanget av misbruket, forklarer seksjonslederen.

Myhre peker på en hvit pil som illustrerer hvordan et kort har blitt brukt i Sverige, for så å bli forsøkt misbrukt av kriminelle i en helt annen del av verden – kort tid senere.

Kortinformasjon fra skandinaviske kunder blir kompromittert i USA, men misbrukt i land som India, Brasil og Mexico. Det viser at vi har med en internasjonal bransje å gjøre.

Automatiske systemer

Denne uken ble det kjent at en rekke norske banker har mottatt nye sperreanbefalinger etter at en større svindelsak brer om seg. Kortinformasjon fra totalt 45.000 norske betalingskort har havnet på avveie.

Her i Mo i Rana jobber en gruppe eksperter og analytikere for å forhindre misbruk på vegne av kortutstedere i ulike land.

Evry i Rana

Myhre forteller at trendene har endret seg. Tidligere var problemet at folk fikk kortene sine kopiert, eller fikk dem frastjålet av lommetyver. I dag skjer det store volumet av misbruk på Internett.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Noen ganger er det enkelt å stanse misbruket. Alarmen går for eksempel idet et kort brukt i Oslo blir forsøkt brukt i London 10 minutter senere.

Også når et norsk bankkort blir brukt på en kinesisk nettside klokken to på natten, vil systemene fange det opp. Ofte får korteier da en telefon for å enten bekrefte eller avkrefte at det er vedkommende som står bak.

– Et av systemene som vi har, er et realtidssystem. Det fungerer slik at når du bruker kortet ditt og setter det inn i terminalen, så går det en henvendelse til vårt system som vurderer om transaksjonen er normal.

– Det er en viktig jobb, for vi har dessverre eksempler på misbruk som har vært knyttet opp mot organisert kriminalitet og terror.

Kraftig økning

Kortsvindel i forbindelse med netthandel øker kraftig i Norge. I årets første seks måneder ble det avslørt kortsvindel for det høyeste beløpet noensinne.

Eirik Røtnes i DNBs avdeling i Rana

Det vil alltid være folk som forsøker utnytte systemet, sier Eirik Røtnes.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

På nett ble det svindlet for 75 millioner kroner første halvår, en dobling sammenlignet med samme periode i fjor, viser tallene fra Bits og Finans Norge.

Stein Erik Myhre i Evry vil likevel beskrive systemene som gode.

– Vi håndterer 4,5 millioner transaksjoner per dag. Av dette er det kanskje 0,8 promille som blir misbrukt.

Banksjef Eirik Røtnes for DNBs avdeling i Rana opplever at de fleste kundene er flinke.

– I Norge er kundene også godt beskyttet, og blir ikke skadelidende, med mindre man har utvist grov uaktsomhet. Men med økt kortbruk, øker dessverre også svindelen. Det er selvsagt kjedelig for dem som rammes.

Kortsvindel

Stadig flere blir utsatt for svindel når de handler på nett, viser tall fra Finans Norge.

Foto: Maria Elsness / NRK