NRK Meny
Normal

Slik gikk det da slangen med møkk eksploderte

Gårdbruker Fred Tore Fagereng på Lynghaugen i Bø i Vesterålen hadde det man må kunne kalle en «møkkadag» på jobb i går.

Slangen eksploderte

«Av å tell, så må mainn gå laaaangt inn i sjela å leit ætte kaffør mainn hold på me d her... D e jo godt at mainn har ho #Listhaug som backa mæ opp me pågangsmot. Æ går i dusjn», lød teksten til dette bildet, som bonden la ut på Facebook i går.

Foto: Privat

Det var da Fagereng skulle ut på jordet for å spre møkk onsdag, at han fikk problemer med pumpeutstyret han hadde kjøpt i 2010. Utstyret pumper møkk fra gjødselkjelleren til traktoren på jordet, slik at det ikke er nødvendig med en tradisjonell trekkvogn.

– Slik sparer man tid, i tillegg til at man slipper å kjøre sund marka. Men denne gangen klarte vi ikke å få trykk i slangen, og vi skjønte ikke hvorfor, sier Fagereng til NRK.

Det var VOL.no som omtalte saken først.

Slangen gav etter

For å få trykk i den drøyt 400 meter lange slangen, benyttes en egen traktor, som står like ved gjødselkjelleren. Fagereng gav beskjed til hjelpemannen i denne traktoren om at han bare måtte gasse på, slik at de fikk opp trykket.

– Men inne i slangen var det en propp. Når trykket ble høyere, gav slangen til slutt etter, forteller Fagereng.

Resultatet ble at store mengder møkk havnet på både fjøsvegg og kjøretøy.

– Tilfeldigvis hadde vi parkert bilen vår like ved pumpeutstyret. Selv om vinduene var lukket, hadde møkka klart å komme seg inn mellom pakninga. Jeg måtte bruke flere timer på å vaske i etterkant.

Fred Tore Fagereng fra Bø i Vesterålen

Fred Tore Fagereng, her fotografert sammen med hunden Lotta ved en tidligere anledning.

Foto: Bjørnar Hansen

– Kjipt

Etter at han la ut et bilde fra hendelsen på Facebook i går, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

– Det var mange tørre vitser. «Shit happens» var en gjenganger i kommentarfeltet.

Fagereng forteller at det ikke er første gang at det har gått hull på slangen, men at dette tidligere har skjedd ute på marka – langt fra bebyggelse.

– Det er klart, at det er litt kjipt når slikt skjer nært fjøs og maskiner, sier bonden, som anslår den totale mengden møkk på avveie til cirka én kubikk.

– Det ser heldigvis mye verre ut enn det egentlig var. I dag er vi i gang igjen, foreløpig uten problemer, avslutter han.

Laster kart, vennligst vent...