Slik fanges Norges ferskeste butikktorsk

Torsken skal være blodfersk, heter det, og det har delikatessebutikken Jacob's på Holtet i Oslo tatt på alvor. Nå svømmer torsk fra Nordland sprell levende inne i butikken, for å tilfredsstille kresne kunder.

Kokken fanger fisk

SÅ ENKELT KAN DET GJØRES: Det er bare å håve fisken over bord.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Ved Jacob's på Holtet i Oslo kan butikkmedarbeiderne nå selv fiske opp torsken fra en fisketank inne i deres egen butikk, sløye og filetere den, og selge den til kresne Oslo-folk.

Roar Sjåvåg

FORNØYD MED DAGENS FANGST: Ferskvaresjef Roar Sjåvåg.

Det betyr at fisken blir like fersk, som om du hadde fanget den selv.

Den er smart, og prøver å komme seg unna, sier ferskvaresjef Roar Sjåvåg ved Jacob's på Holtet, mens han fanger opp den sprell levende torsken.

Deretter bærer det til slakteriet i kjelleren, der torsken får et kakk i hodet, før den sløyes og legges fram i fiskedisken for salg.

Fisken kommer fra Nesna, der den fanges i merder, has over i en tankbil, fraktes til Oslo, og håves over i butikkens tanker.

Setter pris på fersk torsk

For nå går torsken som varmt hvetebrød, slik har det ikke vært før. Salget av torsk er tredoblet siden oppstarten for en måned siden.

– Jeg har omtrent ikke villet kjøpe fisk på Østlandet, for det er gammel fisk man får tak i, sier Liv Hammersmark, en av kundene.

Se video:

Video ddd1b05f-8850-4d96-851e-e9f2809ceeaf.jpg

Men nå er det nye tider og hemmeligheten ligger her i kjelleren hos matvarebutikken Jacobs. For etter hvert som kundene handler slaktes fisken og legges ut i disken.

Kan bli en trend

Oppdretter og idéhaver Per Remman tror flere butikker vil følge etter.

– Fiskeriministeren vil at vi skal gi folk blodfersk torsk, og det er det vi gjør. Akkurat nå er det torsk det dreier seg om, men vi har planer om steinbit, kveite og krabbe.

Mange har prøvd seg på salg av levende fisk i Norge før, likevel er det som nå skjer spesielt.

20 kroner ekstra per kilo koster det å få fisken blodfersk i hovedstaden. Men kundene syns det er verdt å betale ekstra. – Fersk fisk i Oslo, det har vi liksom ikke, ler Janne Jaffe.

– Men nå skal vi ta igjen litt, for nå har vi fersk fisk!

fisk i fiskedisk

NAM, NAM: Her er det bare å forsyne seg!

Foto: Lars-Bjørn Martinsen