Slik endte ferden for de erfarne fiskerne

De fikk motorstopp på verst tenkelige tidspunkt. Dermed bar det på grunn. – Får du trøbbel under innseilinga har du ofte dårlig tid, ifølge Redningsselskapet.

Båthavari Ballstad

De uheldige fiskerne rakk ikke å få på seg redningsdrakter, forteller Pettersen.

Foto: Redningsselskapet

Det var på vei inn til Ballstad i dag at de lokale fiskerne fikk motortrøbbel.

Skipsfører Glen Pettersen på redningsskøyta Det Norske Veritas forteller at de bare var to-tre minutter unna. Men da de kom fram hadde båten allerede gått på skjær.

– Det er vel under innseilinga, når du er nært holmer og skjær, at man minst ønsker å få problemer, sier Pettersen til NRK.

For veien til grunn kan da være kort. I dette tilfellet kunne det virke litt kritisk til å begynne med, men redningsfolkene forstod raskt at de hadde å gjøre med erfarne sjøfolk, sier Pettersen.

– Dette var lokale fiskere. Det var en del sjø og bølger som slo over skjæret, men det gikk fint å hente dem opp. De stod tørt og fint da vi kom.

– Får ofte meldinger om motortrøbbel

Skipsføreren på redningsskøyta erkjenner at det ikke er dagligdags å komme over folk som havarerer på denne måten, men at det skjer fra tid til annen. Han forteller at tiden ofte er knapp når en får motorstopp under innseilinga.

Laster Twitter-innhold

Snakker man om motorhavari generelt er dette noe Hovedredningssentralen Nord-Norge får mange meldinger om. Det forteller redningsleder Bård Mortensen.

– Det skjer jo ganske ofte at båter har motorhavari, eller får garnbruk i propellen. Det er ikke uvanlig. Som regel er det udramatisk, hvis de da ikke reker på land og det er dårlig vær. Det hele avhenger av vær- og strømforhold.

Vanskelig å vurdere

Dersom du havner i en lignende situasjon, er det ifølge redningslederen viktig at man varsler fra i rett tid, og gir en best mulig beskrivelse av alvorlighetsgraden. På den måten kan redningstjenesten sette inn nødvendige ressurser.

– Det hender at vi setter i gang redningsaksjoner tidligere, og med mer ressurser, enn hva beskrivelsen fra nødmeldingen skulle tilsi.

– Det kan være vanskelig å vurdere. Under noen situasjoner og værforhold, kan det raskt utvikle seg til å bli alvorlig, sier Mortensen.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med fiskerne via Redningsselskapet, uten å lykkes.