NRK Meny
Normal

Slik blir været nyttårshelga

Nytt væromslag gir minusgrader og snø, varsler meteorologen.

– På fredag blir det nok perioder med regn først på dagen, før det går over til sludd. På lørdag og søndag får vi først snø på innlandet og sludd med mulighet for regn ytterst på kysten, forteller vakthavende meteorolog Hanne Sigrun Byhring ved Vervarslinga for Nord-Norge til NRK.

Denne uken har bydd på ekstremvær med både stengte veier, strømbrudd og flom. Onsdag begynte været å roe seg, og på ettermiddagen nyttårsaften ble det klart at «Mons» hadde rast fra seg.

Også nyttårshelga byr på nedbør, men i langt mindre mengder, forteller Byhring.

– Mellom 20 og 30 millimeter det kommende døgnet på Helgeland, kanskje det halvparten lengre nord. Da snakker vi om bygenedbør.

Plussgrader

Heller ikke de høye temperaturene vil bli å holde seg. Fra 1. nyttårsdag og gjennom helgen vil temperaturene synke. Mandag morgen vil folk i både Bodø og Narvik sannsynligvis våkne opp til minusgrader, ifølge meteorologen.

Lengre sør i fylket, som for eksempel i Brønnøysund, vil det fortsatt være plussgrader.

– Lengre sør i fylket, som for eksempel i Brønnøysund, vil det fortsatt være plussgrader, men da med temperaturer ned mot rundt null grader.

Nedbør i kombinasjon med synkende temperaturer vil gi vinterlandskap på innlandet i helgen, sier Byhring.

– Det kan bli fint utevær på innlandet, men på kysten kan det bli traurig. Der vil det kanskje bli best å finne på noen morsomme innaktiviteter sammen.

Glatte veier

På mange veier i fylket er det nå bart som følge av regn og plussgrader. Det kan gi utfordringer på veiene når været på nytt slår om og blir kaldere, tror Byhring.

– Spesielt på innlandet. Kjør etter forholdene, lyder oppfordringen fra meteorologen.

Parallelt med væromslaget, vil vindene roe seg, fortsetter hun.

– Den sterkeste vinden blir i dag, med stiv kuling utsatte steder og kan hende perioder med stiv kuling på kysten. I helgen vil det for det meste holde seg på vest-nordvest, med mulighet for stiv kuling utsatte steder i sør. Ellers frisk bris, avslutter hun.