NRK Meny
Normal

Slik blir TV-åpningen av «Stormen»

Halvdan Sivertsen har skrevet ny låt til åpningen av det nye kulturkvartalet Stormen 15. november. – Et nytt hus fortjener en ny låt, sier Sivertsen.

Rolf Cato Raade, Johan Osuldsen og Halvdan Sivertsen

PRESENTERER ÅPNINGSSHOW: Rolf Cato Raade, Johan Osuldsen og Halvdan Sivertsen under presentasjonen i dag.

– Dette er den første låten jeg skrev i min nye skrivestue. Det er en sang som handler om hvorfor man bor der men bor og de valgene man gjør, sier Halvdan om låten som har fått tittelen «Har du sett lyset», sier artisten, som skal lede åpningsshowet sammen med NRK-profil Carina Olset 15. november.

Åpningsshowet skal vises på NRK1 denne novemberlørdagen klokka 22.50.

Regissør Johan Osuldsen, programleder Halvdan Sivertsen, leder for «Stormen bibliotek» Trud Berg, produsent for «Sinus» Thomas Litangen og direktør Rolf-Cato Raade presenterte programmet for åpningshowet til det nye Kulturkvartalet Stormen neste måned.

– Det blir en nordnorsk kraftpakke. Vi presenterer det beste vi har fra landsdelen i et bredt spekter. Det er dette vi opplever som det beste vi kan få tak. Leif Ove Andsnes skal innvie det nye flygelet. Flygelet er plukket spesielt av han til Stormen og skal spilles på for første gang under åpningen, sier Raade.

Planlagt i tre år

– Denne åpningsfesten er planlagt i tre år, noen av artistene må bookes tre år i forveien, sier Raade.

Her er programmet:

Programledere:

Carina Olset & Halvdan Sivertsen

Nordnorsk Symfoniorkester
Dirigent Christian Lindberg

Artister:

Halvdan Sivertsen
Kari Bremnes
Mari Boine
Audun Iversen
Birgitte Christensen
Jan Gunnar Hoff
Marianne Beate Kielland
Leif Ove Andsnes
Lisa Stokke
Jens Christian Kloster
Gaute Vikdal
Vocal Art
Dansere fra Moving Art (Henrik Lamark og Livia Kodolànyi)

Fra Sinus:

Kråkesølv
Eline Thorp
Leif Ove Andsnes & Midnight Sun Trio
(Arvid Engegård, Susanne Lundeng, Knut Erik Sundquist)

Fra biblioteket:

Nordland Teater: utdrag fra Stormen

Regi: Johan Osuldsen

Lang dags ferd mot åpning

Rolf Cato Raade

– Det blir en nordnorsk kraftpakke. Vi presenterer det beste vi har fra landsdelen i et bredt spekter. Det er dette vi opplever som det beste vi kan få tak i, sier Rolf Cato Raade.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Planleggingen av kulturkvartalet starter for over ti år siden. Mot slutten av 1990-tallet søkte et selskap om å få bygge kjøpesenter på det gamle busstorget i Nerbyen. Dette ble starten på en heftig politisk debatt.

Hva skal disse verdifulle kvartalene midt i byen ned mot småbåthavna brukes til?

Bodø kommune inviterte til en byplankonkurranse. Seks arkitektkontorer blir invitert til å delta. Arkitektene får i oppdrag å se på hvordan de to kvartalene 100 og 105 kan bebygges. Det var på dette tidspunktet ikke tatt stilling til hva byggene skulle inneholde, men i 2003 lanseres ideen om et helt kvartal viet kultur.

Nå starter diskusjonen om det var mulig å samle noen av byens kulturinstitusjoner under ett tak. Det ble snakket først og fremst om institusjoner som allerede hadde vanskelige arbeidsforhold, som for eksempel biblioteket, Nordlandsmuseet, kunstforeningen og SINUS.

Legges på is

Stormen i Bodø.

I 2003 ombestemmer politikerne seg. På grunn av en storstilt satsing innenfor eldreomsorgen, bestemte bystyret seg for å legge planene om utbyggingen av Nerbyen på is.

Men utover 2000-tallet opplever kulturmiljøet i Bodø en svært positiv utvikling. Dette gjaldt blant annet Nordland Musikkfestuke, Bodø Sinfonietta, Musikkteater i Bodø og Parkenfestivalen. Profesjonaliseringen løfter ambisjonene tilsvarende, og det blir klart at Bodø Kulturhus, som i 1991 ble etablert inne i en barneskole, kan ikke møte framtidas krav som institusjons-, produksjons- og formidlingsbase for musikk og teater.

I 2005 bestemmer politikerne seg for å videreføre planene om et nytt kulturkvartal i Bodø. I 2006 blir det etablert en prosjektorganisasjon, og i 2007 vedtar bystyret at kulturkvartalet skal bygges.

Urbane figurer

I 2008 utlyses en internasjonal arkitektkonkurranse, hvor arkitektfirmaer fra hele verden invitert til å delta i konkurransen. Det britiske arkitektkontoret DRDH vant konkurransen med sitt bidrag Urbane figurer.

De institusjonene som skal inn i kulturkvartalet er:

  • Bodø nye kulturhus
  • Rytmisk senter Bodø (SINUS)
  • Bibliotek med tilleggsfunksjoner (taket ungdomskafé, en scene for teater, drama og dans (blackboks), et multifunksjonsrom, samt et utstillingslokale)

Byggingen startet i september 2011 etter at daværende kulturminister Anniken Huitfeldt, og feires med høytidelig åpning den 15. november 2014.

29. mai 2012 ble det avgjort at kulturbyggene skal hete henholdsvis Stormen Bibliotek og Litteraturhus og Stormen Teater og Konserthus.