NRK Meny
Normal

Slik blir kulturkvartalet

- Det nye kulturhuset i Bodø sier "kom inn" til folk, mener ordføreren.

Urbane figurer, sett fra Molorota i Bodø.

THE WINNER IS: Slik blir det nye kulturkvartalet i Bodø seende ut fra Molorota.

Foto: Arkitektene

Men mens han jubler over det nye kulturkvartalet, er folks meninger langt mindre entusiastiske.

”Det ser ut som et sovjetrussisk monumentalbygg fra 50-tallet.”

Det er en av kommentarene på nrk.no, etter at juryen har kåret prosjektet Urbane figurer til vinner av arktiektkonkurransen for kulturkvartalet i Bodø.

Forslaget kommer fra det engelske arkitektfirmaet DRDH Architects.

Det nye kulturkvartalet skal inneholde både nytt kulturhus og nytt bilbiotek.

- Passer godt inn i byen

- Vi har valgt dette prosjektet: fordi vi mener det er det desidert beste når alle forhold er tatt i betraktning. Vi har lagt veldig stor vekt på hvordan bygget vil fungere innvendig, både kultursalen og biblioteket. Vi mener også det er et bygg som vil passe veldig godt inn i denne delen av Bodø, sier ordfører Odd-Tore Fygle (Ap).

- Hvordan skiller dette prosjektet seg fra de andre?

- Når du ser på utforminga av det tar det resten av byen på pulsen. Det har varierende høyder og størrelser, slik resten av denne delen av byen også har. Også er det et bygg som er veldig inviterende. Når du går nedover Storgata vil det være slik at du virkelig får lyst til å gå inn i det.

Fygle tror folk kan bli glad i bygget.

- Et lett valg

Han forteller at kampen mellom de ulike forslagene etter hvert ikke var jevn.

- Da vi så på hvordan byggene ville fungere og ta seg ut, ble det til slutt en lett jobb å konkludere.

Ordfører Odd-Tore Fygle i Bodø (Ap)

Ordfører Odd-Tore Fygle i Bodø (Ap) under presentasjonen av arkitektvinneren til det nye kulturhuset i Bodø.

Foto: Øystein Nygård / NRK

31. mars skal bystyret ta stilling til juryens forslag. Hvis de er enige, sier Fygle at man kan flytte inn i bygget mot slutten av 2013. Han håper første spadetak på tomta kommer i 2011.

- Jeg tror ikke det er sannsynlig at bystyret går mot juryens forslag. Da må vi starte på nytt igjen, for bystyret kan ikke velge ett av de andre prosjektene

Ifølge Fygle vil det nye kulturkvartalet, med kaifront og forskjønnelse av området, totalt koste totalt rundt 1 milliard kroner.

- Ville lage noe nordisk

- For oss var det viktig å ikke dominere byen med bygget

Det sier Daniel Rosbottom, direktøren i det engelske arkitektfirmaet DRDH Architects som har tegnet det nye kulturbygget.

Daniel Rosbottom, direktør i det engelske arkitektfirmaet DRDH Architects

Daniel Rosbottom, direktør i det engelske arkitektfirmaet DRDH Architects.

Foto: Øystein Nygård / NRK

- Det er så mye fint i det området hvor bygget skal ligge. Det er fin utsikt og et fint landskap. Vi ville også ta hensyn til at det er en liten by, sier han.

For dem var det det også et poeng å lage rom inne i bygget hvor folk har lyst til å tilbringe tid og til å møte andre folk.

Han forteller at det ikke var en enkel jobb å tegne bygget.

- Jeg tror vi laget 51 versjoner før vi ble fornøyde.

95 forslag

Det kom inn 95 forslag til nytt kulturkvartal da den første konkurransen ble utlyst høsten 2007. Det var mer en idekonkurranse som gikk på plassering av byggene. En jury bedømte de innsendte forslagene i fjor vinter, og i mai 2008 kom juryen med sin konklusjon.

- Tre av de innsendte forslagene ble gjennom denne konkurransen kvalifisert til å delta i neste arkitektkonkurranse. I juni 2008 ble det så bestemt at biblioteket skulle bygges i kvartal 105, og teater- og konserthus skulle bygges i kvartal 100. Samtidig ble det åpent annonsert at tre firma til kunne delta. Det lå i reglene for den første konkurransen at det skulle skje sånn, sier Jan Henriksen i Bodø kommune. Henriksen er nå ferdig med jobben som konkurransesekretær i denne arkitektkonkurransen.

Tre kandidater til ble så med videre i neste konkurranse.

Juryen har bestemt seg

I september ble det så utlyst en ny arkitektkonkurranse for de seks aktuelle kandidatene.

- Konkurransematerialet ble sendt ut i september, med konkurranseprogram, funksjon og rom, og fristen ble satt til 8.desember, sier Henriksen.

Seks ulike forslag ble lagt fram for juryen:

  • Kulturfjellet
  • Kardemomme
  • Marked og Katedral
  • 2M2PC
  • Polonaise
  • Urbane Figurer

Allerede i januar bestemte juryen seg for hvilket forslag de likte beste. Og i dag ble forslaget presentert for offentligheten.

Hamsuns plass?

Den siste tiden har det vært stor debatt om hva det nye kulturkvartalet i Bodø skal hete. Et av forslagene er å kalle opp plassen etter Knut Hamsun, men det har vakt sterke reaksjoner på grunn av Hamsuns nazisympatier. Så får vi se om det blir en ny konkurranse for å finne navn på kvartalet.

Gjennomføring av byggingen

Bodø bystyre har oppnevnt ei politisk styringsgruppe for å gjennomføre byggingen av kulturkvartalet. Gruppa skal ledes av ordfører Odd-Tore Fygle. I gruppa sitter for øvrig disse politikerne: Knut Hernes (FRP), Morten Melå (A), og Eva Leivseth (H). Fylkeskommuen og regionrådet er også invitert til å være med. De skal rapportere til formannskapet.

Planen er at kulturhuskvartalet skal stå ferdig i 2012.

Finansiering

Utbyggingen av Kulturkvartalet i Bodø er beregnet til 670 millioner kroner.

- I økonomiplanen til Bodø kommune er det lagt inn en ramme på 670 millioner kroner. Så kommer det i tillegg kostnader knytta til infrastruktur, som parkeringsanlegg, vei og gater, sier Henriksen.

Det er rådmannen som får ansvar for å gjennomføre byggingen av kulturkvartalet innenfor de rammer bystyret fastsetter. Det gjelder alt fra prosjektering, via framdrift og til ferdigstillelse.

Bodø kommune har søkt om 150 millioner kroner i støtte fra Staten. Det forutsetter at også Nordland fylkeskommune bidrar med penger.

Saken skal nå behandles i Bodø Bystyre.

Men hva mener du om bygget? Si din mening HER!