Slik blir kongebesøket

Kong Harald og dronning Sonjas besøk i Nordland blir en sjøreise fra Petter Dass sitt rike i Alstahaug til Elias Blix sitt fødested i Gildeskål.

Kongeparet får gjerde i gave.

STORFINT BESØK: I løpet av fire dager skal kongeparet besøke seks kommuner på Helgeland og i Salten.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kong Harald og dronning Sonja vil i løpet av 17. til 19. juni besøke fem av Nordlands kystkommuner.

NRK Nordland følger hele besøket på nett, radio og TV. I tillegg hører vi fjerne fra deg, send oss dine kongebilder til nordland@nrk.no

Petter Dass

Besøket starter mandag 16. juni, med et arrangement på Nordlands tusenårssted: Petter Dass-museet i Alstahaug. Deretter skal kongeparet besøke Træna, Lurøy (Lovund og Lurøy), Rødøy (Selsøyvik), Meløy (Ørnes og Glomfjord) og Gildeskål (Inndyr og Gildeskål gamle kirkested). Reisen foregår med kongeskipet "Norge."

Helgeland

Kongebesøket innledes med besøk på Petter Dass-museet og en kirkekonsert i Alstahaug kirke og avsluttes med besøk på Gildeskål kirkested, der kongen og dronningen får en omvisning og deltar i en andakt i den gamle kirken fra ca. 1130.

Tirsdag 17. juni er det Træna, landets eldste fiskevær, som får besøk. Der er det i dag 450 innbyggere med fast bosetning på fire øyer. Totalt er det over 1.000 øyer, holmer og skjær i Træna kommune.

I Træna skal kongeparet blant annet besøke kommunens nye lekeplass. I tillegg skal de besøke Træna alders- og sykehjem.

Barn og kultur

Samme ettermiddag er det Lurøy og kommunens 2.000 innbyggere som får kongelig besøk. Her blir det blant annet barnehagebesøk og omvisning på kystkultursenteret.

Fra Lovund til Lurøy drar kongeparet med redningsskøyta R/S "Kong Harald", og det er første gang kongen går om bord i skuta som bærer hans navn.

Onsdag 18. juni starter kongeparet i Rødøy kommune. Rødøy har fått navnet etter rødfargen i fjellet, og er behørig markert i leia både fordi en passerer polarsirkelen i kommunen og fordi fjellet Rødøyløva er et kjent landemerke. Rødøy har 1.314 innbyggere, fordelt på åtte av kommunens tusen øyer. Om ettermiddagen står Ørnes og Glomfjord i Meløy kommune på programmet.

Avsluttes i Gildeskål

Siste dag av besøket, torsdag 19. juni, tilbringes i Gildeskål. Her skal kongeparet blant annet besøke en av landets eldste kirker, Gildeskål kirke fra ca. 1130.

Salmedikteren Elias Blix er født i Gildeskål. Kulturinnslag på Torget og et besøk på kommunens nye sykehjem inngår også i det kongelige programmet for besøket avsluttes med et arrangement på kirkebakken.