NRK Meny
Normal

Slik blir helgeværet

– Mildvær og nedbør. Slik oppsummerer meteorologene helgeværet. Men det vil også bli perioder med opphold.

Fredagen har startet med en del byger både nord og sør i fylket. På kysten som regn, men også som snø lengre inn i landet, forteller meteorolog Hanne Sigrun Byhring til NRK.

– Det er store forskjeller på temperaturene i morgentimene, fra pluss åtte på Andøya til minus tre på indre strøk av Helgeland, sier hun.

Utover fredagen vedvarer bygene. Mest nedbør kommer det i nord, men også på kysten i sør vil det komme en del byger. Minst nedbør kommer det på indre strøk av Helgeland.

– Vinden vil ligge på sørvestlig bris først på dagen i dag. På kysten i nord kan den komme opp i liten kuling. Fra i ettermiddag vestlig eller nordvestlig bris i hele fylket.

– Mye pent vær

Lørdag fortsetter regnværet først på dagen. Også da vil det bli flest byger i nord, mens det ellers i fylket vil bli oppholdsvær.

– Utover ettermiddagen vil det bli mye pent vær i hele fylket, sier Byhring.

Ifølge meteorologen vil temperaturene lørdag synke litt, med unntak av på Helgeland, hvor den vil bli omtrent uendret.

– På bankene i dag blir det skiftende eller vestlig bris i sør. I nord blir det sørvestlig periodevis liten kuling først på dagen, i ettermiddag minkende til nordvestlig bris. Ellers god sikt og en bølgehøyde på en til to meter.

På Vesterålsbankene vil bølgene kunne bli to til tre meter, legger hun til.

– I morgen på bankene skiftende bris om kvelden, sørøstlig frisk bris i sør. Fortsatt spredte regnbyger og bølgehøyder på en til to meter.

Fint lys over Stokmarknes

FINT LYS OVER STOKMARKNES: Karoline Eilertsen sendte oss dette bildet tidligere denne uka.

Foto: Karoline Eilertsen

Snøsmelting

Hvis du er av typen som er svak for sport, men bare på skjermer og bare når vi vinner, kan du i helgen sitte innendørs i Nord-Norge og se langrennssesongen stakes i gang på Beitostølen, mens noe av snøen smelter ute.

– Mildværet fører til en del snøsmelting i nord, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til NTB.

I de nordligste fylkene ligger det omkring 30 til 40 centimeter snø rundt 1.000 meter over havet. Men mildværet går over i en kjøligere værtype, og i løpet av helgen vil temperaturene treffe minussiden.

Nedbøren og snøen som eventuelt kommer, vil komme søndag – men det blir stort sett opphold, også i Nordland. Fra mandag ventes det lite eller ingen nedbør, sier meteorologen.

Så mens noen er ute i et mildt vintervær, er andre inne sammen med et kjøleskap og en TV – som er det du trenger for å leve, som Joachim «Jokke» Nielsen så fint sa det.

Laster Twitter-innhold