NRK Meny
Normal

Slår tilbake mot Senterpartiet: – Rapporten er kjøpt og betalt

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) avviser konklusjonen i forsvarsrapporten Senterpartiet har betalt over 200.000 kroner for. – At de bestiller og betaler for en rapport som et valgkamputspill rett før valget, kan vi ikke legge mye vekt på.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) møter ansatte på Andøya flystasjon

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) er ikke veldig populær på Andøya. Her er hun avbildet under et besøk på flystasjonen i fjor sommer.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Senterpartiet har så liten tiltro til regjeringens beregninger at de har betalt drøye 200.000 kroner for en gransking av kostnadene ved å legge ned Andøya flystasjon.

Rapporten, som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse, konkluderer blant annet med at kostnadene ved å legge ned Andøya flystasjon og bygge opp på Evenes, kan bli sju milliarder kroner dyrere enn det Stortinget har lagt til grunn.

Samfunnsøkonomisk analyse konkluderer også med at det hvert år vil koste 29 millioner kroner ekstra å velge en delt løsning mellom Andøya og Evenes, mens Forsvaret sin analyse opererer med en ekstraregning på 118 millioner kroner per år.

For Senterpartiet betyr dette følgende:

– Vi mener at hele beslutningen må bli tatt opp på nytt. Den erfaringsbaserte kunnskapen vi har med å flytte store militære installasjoner er at når vi skal gjøre sluttregninga, så har det blitt dyrere. Her har vi fått veldig klare indisier på at det kommer til å skje, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– En politisk rapport

Men forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mener rapporten ikke forandrer noe som helst.

– At Senterpartiet bestiller og betaler for en rapport som et valgkamputspill rett før valget, kan vi ikke legge mye vekt på, sier hun.

– Hva tenker du om konklusjonen i rapporten?

– Det er ingenting i den rapporten fra Senterpartiet som baserer seg på kvalitetssikrede tall eller informasjon fra departementet. Hvor de har fått informasjonen fra, vet ikke jeg, men det de gjør, er å bestille og betale for en politisk rapport. Det står selvfølgelig alle fritt til å gjøre, men det forandrer ikke vedtaket et bredt flertall i Stortinget har besluttet, sier forsvarsministeren.

Bakkemannskaper utfører teknisk sjekk på et Orion-fly på Andøya flystasjon

Luftforsvarets seks P-3 Orion overvåkningsfly er i dag stasjonert på Andøya flystasjon.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Fortsatt 3,5 milliarder

Eriksen Søreide avviser at kostnadene har forandret seg siden vedtaket ble gjort for snart ett år siden. Prisen er fortsatt 3,5 milliarder kroner.

– Vi har kvalitetssikret tallene både i forkant og etterkant av proposisjonen. Det er ingenting som peker i retning av at kostnadsbildet ser annerledes ut enn det Stortinget har besluttet, understreker hun.

– Et lenge ventet valgkamputspill

Heller ikke Evenes-ordfører Svein Erik Kristiansen (H) er spesielt imponert over Senterpartiet i denne saken.

– Dette er et lenge ventet valgkamputspill fra Senterpartiet. Hele rapporten er en oppsummering over påstander som har kommet det siste året og som er tilbakevist gang på gang.

Han beklager at rapporten skaper unødvendig usikkerhet.

– For mange som ikke har satt seg inn i debatten, kan rapporten skape usikkerhet. Men leser man det som står der, er det ingenting nytt eller noe kontroversielt i rapporten.

Evenes lufthavn

Flertallet på Stortinget har bestemt at Norges nye maritime overvåkingsfly skal operere fra Evenes i Ofoten. Norges nye jagerfly, F 35, skal også ha en fremskutt base her.

Foto: Sigurd Steinum / NRK