NRK Meny
Normal

Rana-ordfører slår tilbake mot flyplasskritikk

– Jeg skjønner ikke hvorfor de prøver å stikke kjepper i hjulene når vi endelig har fått grønt lys etter 30 år, sier Rana-ordføreren.

Kai Henriksen

– Jeg vet ikke hva motivet til mine gode kolleger er, men det stemmer ikke at de ikke er blitt hørt, sier Kai Henriksen, ordfører i Rana kommune.

Foto: Håkon Jacobsen

I går stilte ti ordførere på Sør- og Midt-Helgeland kritiske spørsmål til prosessen rundt ny storflyplass i Mo i Rana. Rana-ordfører Kai Henriksen (H) mener ordførerne prøver å stikke kjepper i hjulene for et prosjekt som vil være bra for hele området.

– Dette har vi jobbet for i 30 år, og mange av de som nå kommer med kritikk har stått på barrikadene for at vi skal få en storflyplass på Helgeland i mange år. Jeg forstår ikke hva slags motiver mine gode kolleger har, dette vil gagne hele regionen, sier Henriksen.

Mener Mo i Rana er eneste alternativ

Rana-ordføreren sier striden om hvor flyplassen skal ligge har preget politikken sør i Nordland de siste 15 - 30 årene.

– Det har vært utredet 14 eller 17 forskjellige mulige steder å legge flyplassen, men ingen av dem har vært gode nok. Den eneste plassen som tilfredsstiller alle krav er Hauan nord for Mo i Rana, sier Henriksen.

Han mener at det er naturlig at flyplassen ligger i nærheten av Mo i Rana.

– Det bor omtrent 13.000 mennesker rundt flyplassen i Brønnøysund, hovedtyngden av befolkningen på Helgeland bor nord på Helgeland. Det er fornuftig at en storflyplass blir lagt der det bor mest folk, sier ordføreren.

Henriksen sier han forstår at folk som bor i Brønnøysund trenger en egen flyplass, men mener de ikke har noen grunn til å være redd for at storflyplass utenfor Mo i Rana skal true deres flyplass.

(saken fortsetter under bildet)

Ordførerne i Hald-kommunene

Ordførerne som har underskrevet protestbrevet til samferdselsministeren er blant andre f.v. Bård Anders Langø fra Alstahaug, Arnt Frode Jensen fra Herøy, Anne Sofie Sand Mathisen fra Dønna og Magnar Johnsen fra Leirfjord.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Det er langt fra Brønnøysund til Mo i Rana, men Avinor har gjort et veldig klart vedtak om å bygge ut Sandnessjøen lufthavn, sier han.

Rana-ordføreren mener de ti ordførerne som går ut mot storflyplass på Hauan risikerer å skade hele regionen.

– Vi er den eneste regionen på vår størrelse som ikke har en storflyplass. Dette vil være bra for næringslivet på Helgeland, vi kan få billigere billetter og kan komme oss lengere uten å mellomlande, sier Henriksen.

Demokratisk prosess

De ti ordførerne sa i går at de ikke er blitt hørt i prosessen, og at det konsekvensene av flyplass utbyggingen ikke er godt nok utredet.

– Vi er ikke blitt hørt i prosessen, sier ordfører Arnt Frode Jensen (Ap) i Herøy kommune til NRK.no.

Det mener hans kollega i Rana er helt feil. Han sier ordførerne har blitt hørt mange ganger, og at prosessen er usedvanlig godt utredet.

– Det har vært god anledning i mange år til å komme med innspill til denne prosessen, og det har de også gjort. De har blitt hørt i mange omganger, både i høringer til fylkesting, storting og regjering. Konsekvensene er grundig utredet, og vi har hatt en god demokratisk prosess, sier Kai Henriksen.