Hopp til innhold

Slår gonoréalarm: – Resistent mot flere typer antibiotika

Smittevernlege advarer mot en seiglivet variant av kjønnssykdommen gonoré som er resistent mot de fleste typer antibiotika. – Pasienter må på sykehus for å få spesiell antibiotika injisert i blodet, sier Kai Brynjar Hagen.

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen

Smittevernlege i Bodø Kai Brynjar Hagen advarer mot lemfeldig bruk av antibiotika for å ta knekken på plagsomme bakterier. Økende grad av resistens mot antibiotika kan i verste fall sende oss tilbake til steinalderen der vi ikke har noen kur mot selv banale sykdommer.

Foto: Ola Helness / NRK

– Varianten vi har sett under det siste gonoréutbruddet i Salten gjør oss bekymret. Gonorébakteriene lar seg ikke knekke av vanlig antibiotikabehandling. Pasientene må på sykehus for å få spesiell antibiotika injisert i blodet, sier smittevernlege Kai Brynjar Hagen i Bodø.

Han ber folk om å være forsiktige nå foran ferien om man reiser til eksotiske land.

– Antallet tilfeller er økende. Det er spesielt reiseaktivitet til eksotiske land som har brakt med seg gonorébakterier med økende resistens.

Frykter mørketall

Smittevernlegen liker dårlig at folk kan gå rundt med smitten i seg uten å vite om det.

– Vi vet ikke sikkert om vi har klart å kartlegge alt av smitte. Mørketall er en stadig bekymring.

Antall tilfeller av gonoré fortsetter å øke blant nordmenn, mens syfilis holder seg på samme nivå som i fjor, ifølge rapporten Folkehelseinstituttet publiserte i april.

I fjor ble det registrert 682 tilfeller av gonoré, mot 506 året før. Økningen av gonoré er sterk blant heteroseksuelle kvinner og menn, men fortsatt er det flest smittetilfeller blant menn som har sex med menn.

Advarer mot lemfeldig antibiotikabruk

Multiresistent antibiotika

Til høyre ser vi bakterien vokse og trives til tross for antibiotika. De klare sonene t.v. klarer ikke bakteriene å vokse på grunn av antibiotikaen.

Foto: Ola Helness / NRK

På mikrobiologisk avdeling ved Nordlandssykehuset dyrker de bakterier på et spesielt vekstmiddel hvor de plasserer små lapper med antibiotika. Da får de svar på hva som tar knekken på de forskjellige bakteriene.

– Her ser vi en bakterie som vokser helt uhemmet av flere typer antibiotika, forklarer lege Kristoffer Hammer Endresen ved Mikrobiologisk avdeling ved Nordlandssykehuset.

Det er stadig flere bakterier som fint overlever antibiotika. NRK har i sommer fortalt om resistente tarmbakterier i kylling som kan smitte mennesker.

Smittevernlegen i Bodø ser at mange har en altfor lettvint holdning til antibiotika. For mer bruk vil føre til mer resistens hos bakteriene.

– Det kan få alvorlige konsekvenser. Altfor mange stoler på at dersom man blir syke er det bare å ta noen tabletter så går det over, sier Kai Brynjar Hagen.

Tuberkolosebakterien tok livet av 250.000 personer i Norge første halvdel av 1900-tallet. Det verste marerittet er at nye slike bakterier skal dukke opp. Motstandsdyktige mot all antibiotika vi har i dag.

– Tilbake til steinalderen

– Økende grad av bakterie-resistens mot antibiotika kan i verste fall sende oss tilbake til steinalderen hvor selv helt banale infeksjoner tar livet av folk, frykter smittevernlegen.

De neste fem årene skal Norge redusere bruken av antibiotika med tretti prosent innen 2020. Det foreslår regjeringen i Nasjonal strategi mot antibiotikaresistens 2015-2020 som ble lagt fram i går.