Disse kan lage nesten like mye støy som et jetfly

Åtte av ti norske barnehager har av og til et støynivå som kan sammenlignes med det å stå ved siden av et jetfly som starter opp. – Det er alarmerende, sier generalsekretæren i Hørselshemmedes Landsforbund.

Unger i Skivika barnehage i Bodø

Ungene i Skivika barnehage i Bodø kan bråke så mye at det er skadelig både for dem og de ansatte.

Foto: Gisle Forland / NRK

Anders Hegre

Generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund mener resultatene fra PBLs undersøkelse er alarmerende.

Foto: HLF

Svært mange barn og ansatte i barnehager utsettes daglig for støy som kan være skadelig viser en ny omfattende kartlegging fra Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

De har målt støynivået i 64 private barnehager over hele landet. I gjennomsnitt ble støynivået målt til 80,7 desibel.

Det tilsvarer lydnivået ved en sterkt trafikkert bilvei, og er 20 desibel mer enn den anbefalte maksgrensen for støy i barnehager satt av Arbeidstilsynet.

– Dette er sjokkerende tall. Konsekvensen er at barn og voksne får hørselskader, sier generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) om målingene.

– Som lyden fra et jetfly

Men ikke bare det gjennomsnittlige støynivået som er farlig høyt. I åtte av ti barnehager ble det målt kortvarig lyd (impulslyd) over 130 desibel.

Det tilsvarer det samme som det absolutte tillatte lydnivået for kortvarig lyd, ved for eksempel rockekonserter.

– Det er det som er mest alarmerende. Da er faren for støyskader akutt. 130 desibel er omtrent som om du står ved siden av et jetfly som starter opp. Vi snakker om veldig høy lyd som treffer trommehinnen, sier Hegre.

Da Metallica spilte på Valle Hovin i sommer ble det slått alarm da det ble målt 145 desibel mellom scenen og miksepulten.

130 desibel som er det målt i barnehagene, er for eksempel høyere enn lyden fra plasttrompetene som ble brukt under fotball-VM i Sør-Afrika 2010.

– Det er den samlede støyen fra barn som for eksempel leker, slipper klosser i gulvet og gråter som kan skape så høy lyd. Og som undersøkelsen viser, lydnivået er ofte så høyt at det kan være skadelig for hørselen, sier Hegre.

Tre av fire utsettes for plagsom støy

Ifølge Arbeidstilsynet utsettes tre av fire ansatte som jobber i barnehager for plagsom støy. Støy forringer kvaliteten på barnehagen. De ansatte og barna blir slitne og stresset.

En svensk undersøkelse fra 2005 ved universitetet i Lund konstaterte hørselsnedsettelse hos en fjerdedel av 380 undersøkte barnehageansatte.

En annen undersøkelse fra Sverige av tusen 7-åringer viser at 12 prosent har eller har hatt tinnitus. Den viktigste årsaken til tinnitus er støy eller overstimulering av lyd som forårsaker skader i det indre øret, som igjen utløser tinnitus.

Etterlyser tiltak

I 2005 påviste arbeidstilsynet lignende resultater som vi i undersøkelsen fra PBL. Nå mener Hørselshemmedes Landsforbund at noe må gjøres.

– Arbeidstilsynet må komme ut med strategier for å løse dette problemet. Men også offentlige og private barnehageeiere må ta et ansvar, sier Hegre.

– Haster det med tiltak?

– Det er klart det haster. Når støynivået er på det nivået er det ikke til å unngå at både barn og voksne får hørselskader. Vi har visst om disse problemene i sju år, og det er på høy tid at noe skjer, fortsetter han.

Har støymåler

Noah, 4 år og Truls, 5 år tester støymåleren i Skivika barnehage i Bodø

LYSER RØDT: Noah (4) og Truls (5) testet støymåleren i Skivika barnehage i Bodø.

Foto: Gisle Forland / NRK

I Skivika barnehage er det innstallert en støymåler som skal advare både barn og ansatte dersom lydnivået er for høyt. Støymåleren viser grønn farge ved lav lyd, gul når det nærmer seg 85 desibel og rødt når lydnivået er over og alarmen går. Støy over 85 desibel er skadelig for oss alle.

– Hvis vi roper blir det rødt. Da sier øret til de voksne at det er alt for mye lyd, forteller Truls (5) i Skivika barnehage i Bodø.

De to guttene innrømmer at det kan gjøre litt vondt i ørene deres også når støymåleren på veggen lyser rødt.

– Men da sier de voksne hysj til oss. Det er veldig bra, sier guttene til NRK.no.

I Skivika har de hatt støymålere på alle avdelingene i flere år, og ungene er blitt vant til den. Kanskje litt for vant.

– Vi må minne ungene på den av og til. Innimellom er det artig for dem å se på måleren når de lager lyd, men den har jo en klar hensikt, sier barnehagestyrer Margareth Arntsen.

Lydtrykket oppgitt i desibel (dB) mot din hørsel i forskjellige miljøer

Desibel

Lydkilde

140 dB

Jetmotor på 50 meter (ødelagt trommehinne)

123 dB

Vuvuzela (plasttrompet som ble brukt under fotball-VM i 2010)

100 dB

Pressluftbor eller rockekonsert (smertegrense)

80 dB

Kraftig industristøy, jernbane

60 dB

Normal tale, oppstart av bil

50 dB

Normal tale, vaskemaskin, oppvaskmaskin

40 dB

Lav tale, ventilasjonsstøy

30 dB

Hvisking

20 dB

Vindsus

10 dB

Rasling av løv, klokketikking

1 dB

Laveste hørbare lyd

Kilde:

Norsk Tinnitus informasjon