NRK Meny
Normal

Mener skandaleferga er ubrukelig

Tre kollisjoner på en uke gjør at lokale ordførere har fått nok.

Bilferga MF Godfjord

HAR FÅTT NOK: Lokale ordførere mener ferga ikke holder mål. – Ferga leverer ikke den kvaliteten som forventes, sier Vevelstad-ordfører Ken-Richard Hansen (Sp).

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Det var ved 13-tiden mandag bilfergen MF «Godfjord» med 24 personer om bord kolliderte med kaia på Forvik i Vevelstad i Nordland. Fire personer pådro seg lettere skader, og saken etterforskes nå av politiet.

Strekningen er en del av den populære kystriksveien, fylkesvei 17, langs kysten av Nordland. Torghatten ASA overtok sambandet fra Boreal 1. juli, etter en kort anbudsrunde.

Da satte de samtidig inn to eldre ferger uten toppsalong til å trafikkere sambandet mellom Tjøtta og Forvik. Siden da har fergene kollidert tre ganger.

Lokale ordførere reagerer.

Bård Anders Langå

Ordfører i Alstahaug, Bård Anders Langø, mener man i 2014 burde kunne tilby bedre ferger.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

– Vi er ikke veldig fornøyd med at det settes inn gamle utslitte båter til å håndtere et stort og trafikkert samband. I 2014 burde man kunne tilby de reisende noe annet enn 28 år gamle båter der man må sitte under dekk, sier ordfører i Alstahaug, Bård Anders Langø (Ap).

Han får støtte fra ordføreren i Vevelstad, Ken-Richard Hansen (Sp).

– Helt siden det ble skifte av selskap, har det vært problemer. De har blant annet ikke greid å holde rutene, og jeg mener at ferga ikke er egnet og ikke klarer levere den kvaliteten som forventes. I tillegg er dette en av de fineste reisestrekningene langs kysten, og det er synd at publikum må under dekk, sier han.

Reduserte fergekrav

Da Nordland fylkeskommune i mars la ut strekningen på anbud, gikk fylkeskommunen bort fra enkelte krav til fergemateriellet for å kutte kostnadene.

– Kravspesifikasjon og økonomi henger sammen. Vi gikk ned på kravene, fordi vi så at dette ville bli et veldig dyrt anbud, sier fylkesråd for samferdsel Tove Mette Bjørkmo (Ap).

Oddleif Olavsen i Nordland Høyre

MÅ TA DET BILLIGSTE: Torghatten var 14,2 millioner kroner billigere enn det nest dyreste alternativet, sier Oddleif Olavsen.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Boreal driftet fergesambandet fram til 1. juli med den 25 år gamle fergen MF «Tjøtta», som har salong både over dekk og under dekk for passasjerene. Kravet om en salong over dekk var et av de som fylkeskommunen gikk bort fra da anbudet ble lyst ut i mars.

Høyrepolitiker i Fylkesrådet, Oddleif Olavsen, var med på å si ja til anbudet.

– Fylkeskommunen må se på kostnadene. Torghatten var 14,2 millioner kroner billigere enn det nest dyreste alternativet. Vi er enige i at vi gjerne skulle hatt et tilbud med passasjerer over dekk, men nå har vi tatt dette anbudet. Så skal vi i gang med å legge premissene for fremtiden.

– Så er det selvfølgelig uheldig at det har vært flere uhell siden de overtok. Men Torghatten er et seriøst selskap som jeg har tiltro til, og jeg velger å tro at den siste tids hendelser er tilfeldig, fortsetter han.

Kortvarig løsning

Nordland fylkeskommune ønsket ikke å binde seg til en ny langsiktig og kostbar kontrakt, da de lyste ut strekningen på anbud. Bakgrunnen er utredninger Statens vegvesen er i gang med, som kan gi bedre forbindelser på Helgeland i fremtiden.

Tove Mette Bjørkmo

AVVENTER: – Vi avventer det som skal skje på Helgeland for å få mulig fastlandsforbindelser, sier for samferdsel Tove Mette Bjørkmo (Ap).

Foto: Ola Helness

– Vi avventer det som skal skje på Helgeland for å få mulig fastlandsforbindelser. Derfor valgte vi et kortvarig anbud. Skal vi opp på kvaliteten må vi også opp i pris, og det hadde vi ikke anledning til, sier Bjørkmo.

Resultatet ble et anbud på 4,5 år på fergestrekningen, med oppstart allerede 1. juli i år. Den korte fristen rederiene hadde til å stille ferger til rådighet gjorde at tilbudet ikke kunne bli bedre, mener samferdselsråden.

– Det var for kort tid å få gjort noe. Det var det eneste materiellet som var tilgjengelig. Hadde vi hatt lengre frist og kunne bestilt nye ferger, kunne det ha gitt oss en mulighet, men det hadde også ført til økte kostnader.

Krever nytt møte

Ordfører Ken-Richard Hansen i Vevelstad

IKKE FORNØYD: Ordfører Ken-Richard Hansen i Vevelstad er ikke fornøyd med anbudsprosessene og kriteriene i anbudet.

Ordføreren i Alstahaug er ikke fornøyd, og krever sammen med ordføreren i Vevelstad et møte med fylkesrådet i Nordland og rederiet Torghatten.

– Jeg er ikke fornøyd med anbudsprosessene og kriteriene i anbudet, sier Langø.

Ordfører Ken-Richard Hansen i Vevelstad kaller de nye fergene et rov fra passasjerene.

– Reisende og lokale innbyggere har lagt i en del penger for at vi skulle få oversalong, så blir den fjernet. Dette holder ikke mål.

Fortsatt innstilt

Driftssjef i Torghatten, Odd Herman Kristiansen, forteller at de gjør det de kan for å få alt opp å gå igjen etter uhellene.

– Vi har ikke noen formening om årsak på nåværende tidspunkt. Det vi gjør nå er at vi oppretter en granskningsgruppe internt som skal jobbe med saken, og som vi håper kan avdekke årsaken til uhellet, sier han til NRK.

Han forteller at det er store køer og mye frustrasjon blant de reisende etter gårdagens uhell på fergeleiet på Forvik i Vevelstad.

– Vi er i begynnelsen av juli, og mange reisende har allerede planlagt sine reiser etter tidligere publiserte rutetabeller. Mange har ikke fått informasjon om det som har skjedd, og hvordan dette påvirker trafikken. Jeg forstår selvfølgelig at folk er frustrerte, men vi må rett og slett be folk om å ha litt tålmodighet.

– Begrenset tilbud

Fergeleiet er midlertidig stengt mens trafikkselskapet avventer tilbakemelding fra Statens vegvesen.

– Vi har fått signaler på at vi kan åpne for trafikk igjen fra Forvik i løpet av torsdagen. Så snart vi får anledning til å bruke fergeleiet, så vil vi gjøre det. Per nå kan det se ut til å bli i løpet av torsdag ettermiddag.

Inntil da har Torghatten opprettet en midlertidig løsning, med samband mellom Horn og Tjøtta og mellomstasjoner i farvannet.

– Der går det to ferger nå. Men tilbudet er svært begrenset. Trafikken går, men det er en del ventetid. Jeg har ikke detaljer på nøyaktig hvor lang tid passasjerene må beregne. Men tilbudet er redusert i forhold til det publikum er vant med, avslutter han.

Bilferga MF 'Godfjord' måtte på verksted etter en kollisjon torsdag. Nå har bilfergen krasjet igjen. Dette er det tredje uhellet på fergestrekningen Tjøtta-Forvik siden torsdag.
Opprørte passasjerer etter fergekrasj
Det brøt ut full panikk om bord i bilferga MF "Godfjord" kjørte i stor fart rett i kaia. Dette er den tredje fergekollisjonen på sambandet siden torsdag.