Slakter oljeundersøkelse

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, slakter en ny undersøkelse fra WWF.

Oljeplattform

FLEIP ELLER FAKTA?: WWF påstår at APs velgere er mot oljeboring.

Foto: Stockmarket / I-415-0110 / Stockmarket

Undersøkelsen som er utført av Visendi AS viser at et klart flertall av arbeiderparti-velgere sier nei til oljeboring fra mørekysten til Lofoten.

Aarebrot mener spørsmålet som er stilt er for mye fokusert på vern av naturverdiene i disse havområdene.

Frank Aarebrot

IKKE IMPONERT: Frank Aarebrot.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

- Det er helt umulig å være uenig i noen av disse spørsmålene, sier Aarebrot, de er jo til de grader vridd. - Som du roper i skogen, får du svar!

Påstår at de sier nei

I går sendte Verdens naturfond ut ei pressemelding der de slo fast at et klart flertall av arbeiderparti-velgerne sier nei til oljeboring fra Mørekysten til Lofoten. Nærmere 1100 personer er spurt i undersøkelsen som starter med følgende formulering:

"Havområdene fra Mørekysten nordover til Lofoten har store naturverdier i form av fisk, korallrev, fuglefjell m.m. Her er også olje- og gassforekomster".

Ap-velgerne sier nei.

Lite verdt

Men Frank Aarebrot, professor i Sammenlignende politikk, mener undersøkelsen er verdt lite.

- Den sier nesten ingenting, fordi spørsmålet er så dårlig formulert. Å svare at du er for oljeboring, er nærmest umulig, slik spørsmålet er stilt.

Det er byrået Visendi AS som har utført undersøkelsen på oppdrag fra Verdens Naturfond. Generalsekretær Rasmus Hanson i WWF innser at spørsmålstillingen er skjev, men han mener likevel undersøkelsen holder vann.

- Det er nettopp derfor vi bruker et profesjonelt institutt, for å få en spørsmålstilling som de går god for er holdbar.