NRK Meny
Normal

Slakter ledelsen

De ansatte ved slakteriet til Nortura på Sortland kritiserer ledelsen for dårlig informasjon. Gjentatte endringer av permitteringsvarsel skaper usikkerhet hos de ansatte.

Slakteriet på Sortland

SLAKTERI-STOPP: De ansatte ved slakteriet på Sortland er oppgitt over ledelsen.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

På Sortland er både ansatte og bønder lei av usikkerheten rundt slakteriet. Nesten alle de ansatte skulle permitteres fra 7. april, men i ettermiddag endra Nortura på nytt permitteringsvarslet.

LES OGSÅ: 200 permitteres ved Nortura

- Fra hånd til munn

- Rundt lunsjbordet blir det nå prata om å finne seg ny jobb, sier Bent Larsen. Han har jobba på slakteriet i 24 år. Han er lei av usikkerheten rundt slakteriet. I ettermiddag endra Nortura på nytt permitteringsvarslet.

- Jeg synes at det er kritikkverdig at de ikke kan komme med mer langsiktige planer. Nå går vi fra dag til dag, fra hånd til munn, sier Larsen som er tillitsvalgt.

Bøndene bekymra

Det er ikke bare de anstte ved slakteriet som er usikre på framtida, også bøndene i området er bekymra. De frykter at slakteriet skal bli borte.

- Jeg tror at de ansatte kommer til å forsvinne, fordi de ikke orker permitteringer. Dermed blir fagmiljøet borte og slakteriet blie lagt ned av seg selv, sier bonde Terje Hjelle.

Terje Hjelle

TROR SLAKTERIET FORSVINNER: Bonde Terje Hjelle tror slakteriet kommer til å forsvinne.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Både fra sentralt og lokalt hold i Nortura presiseres det at permitteringen skulle gjøres med hensyn til økonomi.

- Konsernet er hele tiden på jakt etter å redusere kostnadene, derfor kan jeg ikke garantere at slakteriet vil bestå, sier fabrikksjef Sigurd Jacobsen.

Forstår frustrasjonen

Hos toppledelsen til Nortura forstår de frustrasjonen til de ansatte, men heller ikke de kan garantere at slakteriet nå består.

- Jeg forstår at de ansatte er frustrert, men i dag er jeg glad for at vi ungikk permitteringer. Jeg håper at situasjonen for konsernet nå blir bedre, sier informasjonssjef Tine Komissar i Nortura.

Bent Larsen

TILLITSVALGT: Bent Larsen sier at de ansatte ved Nortura på Sortland nå vurderer å finne seg andre jobber.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

- Slakteriet på Sortland med overskudd, er det ikke fa feil å kutte der?

- Jeg vil ikke gå inn på økonomien til Nortura, men det er nå økt etterspørsel etter småfe, og det er det de produserer på Sortland.

Men de ansatte er ikke beroliget.

- I dette konsernet skjer ting så fort. Jeg frykter at det kan bli slutt for slakteriet på Sortland, sier Bent Larsen til NRK:

Video nsps_upload_2009_3_31_7_36_51_2076.jpg

Video: Gir ledelsen info-slakt