Hopp til innhold

Skyt den gjerne, sier fylkesmannen

Skyt gjerne denne. Det er oppfordringen fra fylkesmannen som også lover dusør for observasjoner.

Mårhund

Den er på størrelse med en liten rev, men har kortere føtter og hale.

Fylkesmannen i Nordland utlover en dusør på 5000 kroner til de som observerer mårhund i Nordland. Mårhunden er på størrelse med en liten rev, men har kortere føtter og hale.

Det foreligger fram til i dag 10 sikre observasjoner av mårhund i Nordland.

Siste gang det med sikkerhet ble observert sportegn etter mårhund her i fylket var ved Unkervatnet i Hattfjelldal i 2009.

Uønsket av følgende årsaker:

  • Etablering av mårhund langs kysten av Norge kan gi katastrofale følger for spesielt kolonihekkende vannfugler.
  • Mårhunden er en viktig vektor i spredningen av sykdommer, blant annet rabies.
  • Den kan dessuten spre flere uønskete parasitter. All erfaring viser at de fleste introduserte arter kan ha store og vanskelig forutsigbare effekter på den lokale fauna og flora.

Sportegn på Helgeland

Fra før av er det registrert mårhund i Susendal i Hattfjelldal i 2008 og i Vefsn kommune i 2008. I Vefsn ble det i desember 2008 dokumentert sportegn av mårhund rett sør for Mosjøen og ved Stuvland.

Høsten 2007 ble det påkjørt en mårhund og skutt tre mårhunder, alle ved Unkervatnet i Hattfjelldal kommune. Fra før av var det kun påvist mårhund i østlige deler av Finnmark og i Skibotn i Troms.

Mårhund

Ser du denne karen kan du gjøre deg noen kroner.

Foto: Karl Brøndbo/SNO

Skyt den gjerne

Det er jakttid for mårhund hele året, og det er tillatt å benytte feller som er godkjent for rødrev. Skyt derfor gjerne mårhunden hvis du får muligheten!

NB: Bestemmelsene i Viltloven og i Forskrift om utøvelse av jakt og fangst gjelder også for jakt på mårhund. Man må blant annet ha grunneiers tillatelse for å felle mårhund.

Fremmed art

Mårhund er en uønsket fremmed art som kan ha store uforutsigbare effekter på den lokale fauna og flora.

Mårhunden kommer opprinnelig fra østlige deler av Asia, men for 50-70 år siden ble mer enn 9000 individer utsatt i nordvestlige deler av Sovjetunionen. Mårhunden har siden etablert seg i Finland, og er nå på tur til å etablere seg i Sverige og Norge.

Mårhund

Mårhunden er en uønsket gjest i norsk fauna.

Foto: Rafal Kowalszyk/DN

Liten som en rev

Mårhundens pels er brun til gulbrun med mørke markeringer over og rundt skuldrene og ned langs siden. Brystet og beina er mørke, nesten svarte. Den veier om lag 4-6 kg om sommeren og 6-10 kg senhøstes.

Mårhunden er alteter, og kan nærmest spise alt den kommer over av små pattedyr, kadavre, fugler, egg, fisk, amfibier, meitemark, insekter og planter.

Vanskelig å oppdage

Mårhunden er monogam, og paret holder sammen hele året innenfor et leveområde på 3-6 km².

Ser du én mårhund, kan derfor partneren befinne seg i nærheten. De er mest nattaktive, og dyrene gjør lite ut av seg. De trykker i stedet for å ta til flukt dersom de forstyrres. Dette medfører at mårhunden er vanskelig å oppdage.

Les mer på Fylkesmannens nettsider: Dusør for tips om mårhund i Nordland