NRK Meny
Normal

Skulle lagt til kai i går

Bilferga MF «Bognes» var like før 10.30 mandag formiddag framme ved Horn - nesten 12 timer senere enn planlagt. Ferga fikk motorhavari utenfor Ylvingen søndag kveld.

Bilferga MF «Bognes» var like før 10.30 mandag formiddag framme ved Horn.

Passasjerene kunne like før 10.30 mandag formiddag endelig sette føttene på land. – Det var litt vanskelig for mannskapet å få ferga til land. Det var en liten taubåt som assisterte ferga det siste stykket inn til Horn, sier passasjer Henrik Solrud. FOTO: Ole-Christian Olsen / NRK.

Ferga måtte slepes

Her slepes ferga natt til søndag.

Foto: Henrik Solrud

Ferga, som trafikkerer sambandet Igerøy - Horn, fikk motorstopp ved Ylvingen like før klokken 22 søndag kveld, melder Brønnøysunds Avis (BA).

Ifølge BA var det totalt 14 personer ombord. Ferga skulle egentlig være framme 22.30 søndag kveld.

Like før 10.30 mandag formiddag kunne passasjerene endelig gå i land på Horn - 12 timer senere enn planlagt.

Passasjer Henrik Solrud forteller om hva som skjedde søndag kveld.

– Hørte et smell

Passasjer Henrik Solrud

Passasjer Henrik Solrud.

Foto: Privat

– Vi hørte en lyd fra motoren, at turtallet gikk opp, før det gikk ned igjen. Deretter hørte vi et lite smell. Da skjønte vi at noe var galt, sier Solrud til NRK.

Han forteller at passasjerene fikk beskjed om å ta på seg redningsvester.

– Mannskapet fortalte oss at de hadde mistet turboen på båten. Da var det bare å få på seg redningsvestene, for vi var på rek mot Ylvingen uten motor.

– Var det noe dramatikk?

– Nei, det var rolig stemning om bord. Ingen var redde.

Created by InfoDispatcher

Her venter MF «Bognes» utenfor Horn. FOTO: Ole-Christian Olsen / NRK.

Fikk raskt kontroll

Administrerende direktør Stein Andre Herigstad-Olsen i Torghatten trafikkselskap forteller at de raskt fikk situasjonen under kontroll, og at «MF Torghatten» kom til for å slepe ferga mot Brønnøysund. Senere ble det bestemt at ferga heller skulle slepes til Horn.

Forskningsfartøyet «Sverdrup II» overtok etter hvert slepet.

– Torghatten er en bilferge som ikke er egnet for slep. Sverdrup er en bedre båt med større slepekapasitet, forklarer Herigstad-Olsen.

– Har sovet i lugarer

Ferga fikk problemer

Passasjerbilde fra Bognes.

Foto: Henrik Solrud

Passasjerene fikk tildelt lugarer, hvor de har sovet i natt.

– Det var litt vanskelig for mannskapet å få ferga til land. Det var en liten taubåt som assisterte ferga det siste stykket inn til Horn, sier passasjer Henrik Solrud.

Solrud er elev ved teknikk og industriell produksjon ved Brønnøysund videregående skole, og skulle egentlig vært på skolebenken mandag morgen.

– Natta har vært grei, men man har jo våknet nesten hver time på grunn av bølger og urolig sjø. Jeg har sovet fire timer i natt, men har kommet meg på skolen nå, sier han klokken 11.

– Godt vedlikeholdt

Passasjerbilde fra Bognes i 9.30-tiden mandag

Passasjerbilde fra Bognes i 9.30-tiden mandag.

Foto: Henrik Solrud

At bilferga er av eldre modell, tror ikke direktør Herigstad-Olsen har noen sammenheng med motorhavariet.

– Alle våre ferger er godt vedlikeholdt og tilfredsstiller alle krav. Det er ingen grunn til å mistenke at årsaken er en gammel ferge.

Klokken 12 melder Statens vegvesen at ferga «Ramtind» går inn i sambandet mens «Bognes» er på verksted. «Denne ferga er noe mindre, og kan derfor ha noe redusert kapasitet ved noen avganger», skriver Vegvesenet i en pressemelding.

Laster kart, vennligst vent...