Hopp til innhold

– Det var jeg som skulle sette opp turposten i Jamtfjelltinden

Turfølget som ble tatt av skred 16. mai ringte turlagslederen og ba om å få oppdraget. I ettertid gjør Roy Brubakk seg sine tanker.

Roy Brubakk og John-Helge Vang

LETE-AKSJON: Leder i Brurskanken turlag studerer kartet over rasområdet sammen med stabssjef John-Helge Vang under leteaksjonen onsdag.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Ingen av de savnede etter raset i Vefsn var funnet da søket ble avsluttet for dagen onsdag klokken 22. Politiet fant tidligere på kvelden eiendeler som trolig tilhører de antatt omkomne søstrene. Med i leteaksjonen var flere som kjente de savnede søstrene.

Sterke følelser i sving

Funn i raset i Vefsn

FANT SKI OG TURUTSTYR: Ingen av de savnede etter raset i Vefsn var funnet da søket ble avsluttet for dagen onsdag klokken 22.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

I går kunne lederen i lokallaget i turistforeninga dra inn i rasområdet i Jamtfjelltinden sør for Mosjøen. Det har nå gått mer enn tre døgn siden raset som trolig har krevd fire menneskeliv, gikk. Fortsatt ligger to søstre begravd i snømassene.

– Det setter følelser i sving. Vi ser ski og sekker etter de som har gått her. Det er ingen tvil om at store naturkrefter har vært herjet her, sier Roy Brubakk.

– Mitt ansvar

Roy Brubakk, leder Brurskanken turlag

Roy Brubakk, leder Brurskanken turlag

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Politiet startet onsdag ettermiddag letingen etter de to savnede. På rasstedet ble det funnet en rekke personlige eiendeler som med stor sannsynlighet tilhører de savnede kvinnene – ryggsekker, klær, en termos, et sitteunderlag og turproviant i tillegg til et kamera og en GPS.

Søstrene Bjørg Heidi Åkerøy (43) og Therese Mari Åkerøy (29) er fortsatt savnet etter at det turvant følge på åtte personer ble tatt av et 60 meter bredt skred søndag. Den tredje søsteren i familien, Tove Peggy Åkerøy og venninnen Berit Rugeldal, ble funnet omkommet i skredområdet.

– Egentlig var det mitt ansvar å sette ut denne turposten. Men de ringte meg og ba spesielt om å få oppdraget. De skulle på tur, sier Roy Brubakk.

Tjukk is

Ved stedet som politiet lette i onsdag kveld går det en bekk , og det er partier med tjukke is- og snølagt. Dersom det blir nødvendig å gå langt inn under tjukk masse, vil ikke dette bli gjort før senere. Det vil heller ikke bli satt inn gravemaskiner eller annet tungt utstyr i denne omgang.

Politimesteren opprettholder ferdselsforbudet i det aktuelle området ved Jamtfjelltinden, men opphever det generelle ferdselsforbudet i fjellene i Vefsn. Men folk advares mot å ferdes i fjellheimen, da det fortsatt er farlige forhold i fjellet, opplyser politiet på Helgeland.