NRK Meny
Normal

Skuffelse i Lofoten: – Høie vil ikke svare oss

Folk i Lofoten frykter lokalsykehuset skal bli uten akuttberedskap som følge av den kommende helsereformen, og håpet på klare svar fra helseminister Bent Høie (H), da han var på besøk i dag.

Et hundretalls mennesker – både små og store, hadde tatt turen for å fortelle helse- og omsorgsminister Bent Høie at de ønsker å slå ring om lokalsykehuset. De frykter at viktigs funksjoner skal forsvinne i den framtidige helsereformen.

Med slagord som «Ikke ta far oss tryggheten vår» og «Vi blør ikke saktere enn andre» hadde Folkeaksjonen håp om at høye skulle gi et klart svar på om akuttberedskapen vil beholdes ved sykehuset. Men det svaret fikk de ikke i Gravdal i dag.

Elisabeth Holdal i aksjonsgruppa for Lofoten sykehus

– Beredskapen er hjertet i sykehuset, sier Elisabeth Holdal i aksjonsgruppa for Lofoten sykehus.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Han vil ikke svare oss. Han sier han vil avvente til helse- og sykehusplanen legger fram til høsten. Men jeg tror han har tanker rundt hvordan den akuttkirurgiske beredskapen skal være ved lokalsykehusene. Vi er helt klar på at uten den denne beredskapen er hjertet i sykehuset borte, sier Elisabeth Holdal i aksjonsgruppa for Lofoten sykehus.

Tidligere har helseministeren sagt at det kreves et pasientgrunnlag på minst 60- til 80.000 innbyggere for å drive akuttkirurgi, og det betyr at minst halvparten av dagens norske sykehus er for små, og det betyr at minst halvparten av dagens norske sykehus er for små halvparten av norske sykehus er for små til å drive akuttkirurgi hele døgnet.

For de sykehusene som ikke klarer å oppfylle pasientgrunnlaget for akuttkirurgi, foreslår helseministeren at de kan drive kun med anestesi og indremedisin. Kirurgiske inngrep kan planlegges på dagtid, men vil altså ikke ha en akuttfunksjon.

– Må finne gode modeller

Høie sier han er i Lofoten nettopp for å snakke med folk og få innspill til arbeidet som nå pågår.

– Jeg forstår veldig godt at lokalsykehuset betyr veldig mye forfolk. Vi jobber nå med en nasjonal helseplan som nettopp har som mål å sikre at vi finner gode modeller som opprettholder en sentralisert sykehusstruktur i Norge, samtidig som vi sikrer god kvalitet på tilbudet, sier helseminsiter Bent Høie.

Det var ordfører Johnny Finstad (H) i Vestvågøy som hadde tatt initiativ til at ministeren fikk møte folket etter at de ansatte hadde hatt orienteringsmøter.

– En prosess

Men der folk kunne tenkt seg klare svar for framtida, var ministeren naturlig nok ullen og tilbakeholden – for dette er en del av en proseess sier ministeren.

– Vi er inne i en diskusjon om hvilken type funksjoner er det viktig å ha i ulike typer sykehus. Det som er vesentlig for meg er at vi ikke kommer i en situasjon hvor en medisinsk utvikling innefor et fag, for lov til å styre hvordan sykehussstrukturen ser ut i Norge, sier Høie.

Bent Høie om fremtidens sykehus